Meny

USA vil ikke la Kina delta i militærøvelse i Stillehavet

Amerikanske marinefartøyer under en militærøvelse sammen med Filippinene tidligere denne måneden. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USA trekker tilbake en invitasjon til Kina om å delta i en marineøvelse i Stillehavet og viser til Beijings «vedvarende militarisering» av Sør-Kinahavet.

Det opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon onsdag.

– Kinas vedvarende militarisering av omstridte momenter i Sør-Kinahavet fører bare til å øke spenningene og destabilisere regionen, sier talsmann Chris Logan i det amerikanske forsvarsdepartementet.

– Kinas opptreden er ikke i tråd med prinsippene og formålene til RIMPAC-øvelsen, tilføyer han.

Kinas utenriksminister Wang Yi mener USAs beslutning om å trekke tilbake invitasjonen er «lite konstruktiv».

– Den bidrar ikke til felles forståelse mellom Kina og USA, sier han etter å ha møtt sin amerikanske motpart Mike Pompeo i Washington.

RIMPAC er verdens største internasjonale militærøvelse til sjøs og holdes annethvert år i perioden juni til juli. USA, Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia har deltatt siden starten i 1971, mens en rekke allierte land jevnlig har blitt invitert.

Flere andre stater er også blitt invitert som observatører, deriblant Kina og Russland. Kina deltok første gang i 2014, da også Norge debuterte i RIMPAC.

Populært