Meny

Julia Skripal håper å vende hjem til Russland

VIDEO: Se intervjuet med Julia Skripal her.
Eksspionen Sergej Skripals datter overlevde et attentat som Storbritannia mener Russland sto bak. Julia Skripal håper likevel å vende hjem på sikt.

Det sier russiske Julia Skripal i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

Sammen med faren Sergej Skripal, en tidligere dobbeltagent som hadde fått asyl i Storbritannia, ble Julia funnet bevisstløs på en benk i den engelske byen Salisbury 4. mars. Datteren var i koma i 20 dager.

I en skriftlig uttalelse, som også nyhetsbyrået AP har fått, sier 33-åringen at hun har hatt store smerter og at det har tatt tid å bli bedre etter attentatet.

– Jeg våknet til nyheten om at vi begge hadde blitt forgiftet, sier hun til Reuters' journalist, som har møtt henne på et hemmelig sted i London, der hun lever under beskyttelse av britiske myndigheter.

Nyhetsbyrået skriver at Julia ikke ville svare på noen spørsmål, og at hun kontaktet Reuters gjennom britisk politi.

Les også: Russland og Storbritannia i munnhoggeri: – De leker med ilden

Julia Skripal viste frem skadene på halsen etter gift-angrepet. Foto: Dylan Martinez / AFP

– Sjokkerende

Skripal sier at hun på lengre sikt ønsker å vende tilbake til Russland, men at hun inntil videre ikke ønsker noen kontakt med den russiske ambassaden i London.

– Jeg er takknemlig for at den russiske ambassaden har tilbudt bistand. Men for øyeblikket ønsker jeg ikke å dra nytte av deres tjenester, sier Skripal.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har fastslått at Sergej og Julia Skripal ble utsatt for nervegift, men det er ikke bevist hvordan eller hvem som sto bak.

– Det at en nervegift ble brukt, er sjokkerende, sier Julia Skripal.

Les også: FN-sjefen dypt bekymret – frykter ny kald krig som følge av Skripal-saken

Faren utskrevet

Storbritannias statsminister Theresa May anklager Russland for å forsøkt å ta livet av eksagenten Sergej Skripal med nervegiften novitsjok, noe regjeringen i Moskva har benektet.

Julia Skripal ble utskrevet fra sykehuset 11. april, men har inntil nå ikke vist seg offentlig. Faren ble utskrevet fredag, men han har så langt ikke snakket med mediene.

66 år gamle Skripal jobbet tidligere for russisk etterretning, men ble pågrepet i Moskva i 2004 og fengslet etter å ha innrømmet å ha spionert for britene i nesten ti år.

I 2010 ble han løslatt som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og han ble deretter innvilget asyl i Storbritannia.

Populært