Meny

Storbritannia må betale brexitregningen før ny handelsavtale inngås

Storbritannias statsminister Theresa May har gått med på å betale mellom 40 og 45 milliarder euro til EU som del av skilsmisseoppgjøret. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Den britiske regjeringen innrømmer nå at pengene fra skilsmisseoppgjøret ikke kan brukes til å legge press på EU i forhandlingene om en ny handelsavtale. 

Den konservative regjeringen i London har tidligere signalisert at den vil bruke pengeoppgjøret etter brexit som en forhandlingsbrikke når en ny handelsavtale skal inngås.

Men under en høring i Parlamentet onsdag ble statssekretær Suella Braverman i brexitdepartementet tvunget til å innrømme at det kanskje ikke går likevel.

Grunnen er at skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia vil bli undertegnet lenge før den nye handelsavtalen. Tanken er at den nye handelsavtalen skal framforhandles i løpet av den snaut to år lange overgangsperioden etter at skilsmissen trer i kraft.

Dermed vil avtalen om pengeoppgjøret allerede være i boks når de formelle forhandlingene om en ny handelsavtale starter.

EU og Storbritannia nådde allerede i desember i fjor en prinsippenighet om størrelsen på det økonomiske oppgjøret.

Enigheten går ut på at Storbritannia skal betale mellom 40 og 45 milliarder euro til EU for å gjøre opp for seg.

Populært