Kvinnerettsaktivister fengslet i Saudi-Arabia

Den fremtredende kvinnesaksforkjemperen Aziza al-Yousef fotografert mens hun kjørte bil i Riyadh i 2014 i protest mot forbudet mot kvinner bak rattet. Al-Yousef er blant dem som er pågrepet i Saudi-Arabia den siste uken. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix
Den fremtredende kvinnesaksforkjemperen Aziza al-Yousef fotografert mens hun kjørte bil i Riyadh i 2014 i protest mot forbudet mot kvinner bak rattet. Al-Yousef er blant dem som er pågrepet i Saudi-Arabia den siste uken. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman lover flere rettigheter for kvinner, men har den siste uka kastet minst ti kvinnerettsaktivister i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saudiarabiske myndigheter kan ikke offentlig hevde at de går inn for reformer og samtidig behandle kvinnerettsaktivister på denne grusomme måten, sier Amnesty Internationals Midtøsten-direktør Samah Hadid.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har de siste månedene vært på rundreise i Vesten og framstått som reformvennlig, men pågripelsene av aktivister i det ultrakonservative kongedømmet. reiser tvil om hvor dypt reformviljen stikker.

Massearrestasjonen kommer få uker før Saudi-Arabias kvinner som de siste i verden får lov til å kjøre bil, noe flere av de pågrepne lenge har kjempet for.

Tomme løfter

– Hans løfter betyr svært lite dersom de som kjemper for retten til å kjøre bil, nå alle er muret inne fordi de på fredelig vis kjemper for bevegelsesfrihet og likestilling, sier Hadid.

De ti, sju kvinner og tre menn, ble pågrepet av en sikkerhetsstyrke som rapporterer direkte til kronprinsen, som også er forsvarsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsen skal ha skjedd 15. mai og de skal siden være overført til kystbyen Jiddah. Ingen av dem har fått tilgang til advokat og det er ikke kjent hvor de holdes fengslet.

Flere av de pågrepne regnes som ikoner i den saudiarabiske kvinnebevegelsen. Blant dem er Loujain al-Hathloul – den unge kvinnen som i 2014 ble fengslet i over 70 dager etter å ha forsøkt å kjøre fra De forente arabiske emirater til Saudi-Arabia.

Aktuelt: Irsk abortforbud fra 1861 kan snart være historie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forrædere

Den pensjonerte professoren Aziza al-Yousef er også blant de ti. Hun har i årevis jobbet med å hjelpe kvinner som flykter fra voldelige ekteskap, og hun har også brutt kjøreforbudet flere ganger.

De ti er blant stadig flere som har tatt til orde for å skrote vergelovene som gir menn rett til å bestemme om en kvinne kan gifte seg, få pass eller reise utenlands.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: Jenter som blir trakassert, fortjener straff

Myndighetene har ikke navngitt de pågrepne, men anklager dem for forsøk på å «undergrave kongedømmets sikkerhet og stabilitet». Statsstøttede medier har stemplet dem som forrædere.

Alle demonstrasjoner er ulovlig i Saudi-Arabia, og alle store beslutninger tas av kong Salman og hans kronprins.

Det kongelige dekretet om at kvinner skulle få lov til å kjøre bil, kom i fjor. Samtidig ble kvinnesaksforkjempere advart mot å gi intervjuer eller ytre seg på sosiale medier.

Aktuelt: Ny rapport fastsetter prisen for kvinners liv og helse

Ikke overrasket

USAs tidligere ambassadør Gerald Feierstein er ikke overrasket over massearrestasjonen.

– Selv om kronprins Mohammed bin Salman har lansert et program for økonomiske modernisering og sosiale reformer, inkluderer ikke programmet hans en utvidelse av det politiske rommet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arrestasjonene av aktivister har fortsatt som før, til tross for reformprosjektet, sier han.

Forskeren Kristian Ulrichsen ved Rice University i USA tror pågripelsen av kvinnerettsaktivister er ment som en påminnelse om hvem som har makten i Saudi-Arabia.

– Når forbudet mot kvinnelige bilførere nå skal oppheves, er stemplingen av ledende kvinnerettsaktivister som forrædere på forsidene av landets aviser, et mektig budskap, sier han.

Aktuelt: India har 21 millioner «uønskede» jenter