Vil DNA-teste Loch Ness i jakten på Nessie

VIDEO: Slik vil forskerne gå frem for å finne ut hva som bor i innsjøen Loch Ness.

Internasjonale forskere skal kartlegge alt av liv i Loch Ness. – Dersom det virkelig finnes et sjøuhyre, vil det gi fra seg DNA, mener newzealandsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnes det virkelig et sjøuhyre i Loch Ness? Spørsmålet har blitt stilt i flere hundre år etter utallige historier, folketro og en rekke usikre observasjoner om at noe stort og mystisk skjuler seg i den kjente, skotske innsjøen.

Nå håper en gruppe forskere å komme til bunns i mysteriet en gang for alle.

Anført av en newzealandsk vitenskapsmann vil forskere ta vannprøver av Loch Ness og gjennomføre DNA-testing for å kartlegge hvilke arter som finnes eller har funnes i sjøen.

– Vi drar til Loch Ness, tar vannprøver, filtrerer det, skiller ut organisk materiale og tar DNA-prøver av det. Deretter sammenligner vi DNA-prøvene med andre databaser for match, forteller professor Neil Gemmell fra Universitetet i Otago, New Zealand.

Les også: Jakten på mystiske monstre

DNA-rester

Hver gang et levende vesen beveger seg gjennom sin biotop, legger det fra seg bittesmå spor av DNA fra hud, skjell, fjær, pels, avføring og urin. Dermed mener forskerne å kunne finne sjøormen «Nessie», dersom den virkelig finnes eller en gang har eksistert i den store innsjøen.

Professor Neil Gemmell tror ikke selv at det finnes noe sjøuhyre i Loch Ness, men til nyhetsbyrået AP sier han at han gjerne vil teste muligheten for at det kan være noe og også sjekke ut muligheten for at Nessie kan være en stor fisk.

300 prøver

Til sammen vil forskerteamet ta 300 vannprøver. Prøvene vil bli hentet fra ulike dybder i den 227 meter dype innsjøen.

– Basert på DNA-sekvensen bør det være mulig å finne ut om noe kommer fra reptildelen av livets tre - eller om det dreier seg om for eksempel en fisk, fugl eller plante, forteller Gemmell.

Han forventer at resultatene av prøvene vil være klar innen utgangen av 2018. Men professoren har ikke tro på at debatten om Nessie vil gi seg dersom de ikke skulle finne sjøorm-DNA. Ifølge Gemmell vil de ivrigste Nessie-forkjemperne trolig bare argumentere med at sjøormen er på ferie, at den har stukket til sjøs gjennom undersjøiske kanaler, eller at sjøormen i virkeligheten er utenomjordisk og ikke avgir DNA.

Les også: Mener å ha funnet svaret på Loch Ness-gåten

(Saken fortsetter under bildet)

Et av de mest kjente fotografiene av det som av flere påstås å være sjøormen i Loch Ness. Ifølge andre viser fotografiet en rekvisitt fra en film fra 1970. Foto: AP / NTB scanpix.
Et av de mest kjente fotografiene av det som av flere påstås å være sjøormen i Loch Ness. Ifølge andre viser fotografiet en rekvisitt fra en film fra 1970. Foto: AP / NTB scanpix.

Observert i over tusen år

De første registrerte observasjonene av sjøormen i Loch Ness, skriver seg så langt tilbake som år 565 da en irsk prest skal ha støtt på det mystiske monsteret. Men det var først i 1933 at observasjonene av den moderne Nessie skjøt fart. Da stod en ny vei ferdig langs den fire mil lange innsjøen. Teorien er at forstyrrelser under veibyggingen kan ha brakt sjøormen til overflaten.

Gjennom årenes løp er det registrert mer enn 4000 angivelige observasjoner. Noen påstår også å ha festet den berømte sjøormen til film og fotografier.

Flere omfattende undersøkelser har vært gjort i Loch Ness, blant annet en grundig sonar-scanning av sjøen. Hittil har ingen av undersøkelsene funnet bevis for at det virkelig finnes en sjøorm. Den mest populære teorien er at sjøormen i virkeligheten er en skikkelig stor malle.

Les også: Har ventet på sjøormen i 16 år

Personvernpolicy