Meny

Svensk tidsskrift navngir mulig Palme-drapsmann

Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986. Drapet er aldri oppklart. Dette bildet ble tatt under en minnemarkering i Oslo samme år. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Det svenske tidsskriftet Filter mener etter tolv års etterforskning å ha avdekket hvem som drepte statsminister Olof Palme i 1986.

Tidsskriftet navngir nå mannen, som i svenske medier tidligere er omtalt som Skandiamannen.

Mannen arbeidet som reklamekonsulent i Skandia-huset i sentrum av Stockholm og stemplet ut fra jobben klokka 23.19 den 28. februar 1986. To minutter senere ble Palme skutt og drept rett rundt hjørnet.

Den såkalte Skandiamannen var blant de første som sto fram i svenske medier som et vitne til drapet, men han ble selv ikke mistenkt.

Tilgang på våpen

Frilansjournalisten Thomas Pettersson har gjennom årelang etterforskning avdekket at mannen, som døde i 2000, vanket i miljøer der hatet mot Olof Palme var sterkt og at han var våpenkyndig og hadde bakgrunn som konkurranseskytter med pistol.

Gjennom en nær venn og nabo hadde Skandiamannen også tilgang til en rekke våpen, blant dem flere revolvere av samme kaliber som det Palme ble drept med, samt ammunisjon til disse.

Datteren til våpensamleren bekrefter at de to mennene vanket sammen. Også våpensamleren er nå død, og datteren har siden solgt våpnene hans, som aldri ble testet av politiet.

Les også:   Leder for Palme-etterforskningen tror drapet blir oppklart

Fakta om Olof Palme:

* Sven Olof Joachim Palme ble født i Stockholm 30. januar 1927.

* Studerte juss i Sverige og USA og ble i studiedagene medlem av Sveriges sosialdemokratiske studentforbund.

* Begynte å jobbe for statsminister Tage Erlander i 1953 og ble innvalgt i Riksdagen i 1958.

* Hadde flere ulike regjeringsposter før han i 1969 ble statsminister for første gang.

* Etter at sosialdemokratene tapte riksdagsvalget i 1976, ble Palme opposisjonsleder. Han kom tilbake som statsminister i 1982.

* Palme var kjent for sitt sterke internasjonale engasjement, blant annet for palestinerne, mot apartheidregimet i Sør-Afrika og mot USAs krigføring i Vietnam.

* Palme ble skutt og drept av en ukjent gjerningsmann i Stockholm 28. februar 1986.

* Christer Pettersson ble i juli 1989 dømt for drapet, men ble senere samme år frikjent av en høyere rettsinstans.

Kontaktet etterforskerne

Sveriges statsminister Olof Palme ble drept med en revolver av denne typen, som en nær omgangsvenn med Skandiamannen hadde minst fem av. Foto: Pressens bild / NTB scanpix Foto: Arkiv / NTB scanpix

Petterson orienterte alt våren 2017 svensk politi om sine funn og den såkalte Palmegruppen fattet raskt interesse.

Etterforskerne har siden avhørt flere i Skandiamannens familie og omgangskrets, blant dem ekskona, men har ennå ikke trukket noen konklusjoner.

Thomas Pettersson, som nå også kommer med boken «Den osannolika mördaren» om drapet, er også avhørt av etterforskerne.

Les også:   Palme-drapet blir neppe oppklart

Oppførte seg mistenkelig

Ifølge Expressen fattet etterforskerne alt i 1986 interesse for mannen, etter tips fra sikkerhetssjefen i Skandia. Han mente mannen hadde oppført seg mistenkelig i tiden rundt drapet.

Av ukjente grunner ble mannen imidlertid sjekket ut av saken, til tross for at han beviselig befant seg på åstedet og at signalementet hans i stor grad stemte overens med andre vitners beskrivelse av drapsmannen.

En av årsakene til at han ble sjekket ut, skal ifølge Pettersson ha vært feil som ble begått under en fotokonfrontasjon, Politiet ønsker ikke å kommentere dette overfor Expressen.

Tragisk vending

Aftonbladet har snakket med Skandiamannens tidligere kone, som forteller at livet hans tok en tragisk vending etter Palme-drapet.

Ifølge henne drakk han mye, slet med dårlig selvbilde og ble førtidspensjonert fra Skandia. Han planla deretter å starte sitt eget reklamebyrå, men dette ble det aldri noe av.

I 1999 ble paret skilt og året etter tok han ifølge ekskona livet sitt.

Les også:   SVT: Domstolen ble villedet under Palme-rettssaken

Populært