Meny

Maduro utviser USAs øverste diplomat i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro og kona Cilia Flores sammen med tilhengere etter valget som ble holdt i helgen. Foto: Ariana Cubillos / AP
Washington truer med å gjengjelde president Nicolás Maduros utvisning av USAs toppdiplomater fra Venezuela. EU vurderer sanksjoner etter Maduros gjenvalg.

Maduro anklaget amerikanerne for å delta i en sammensvergelse mot regjeringen i Caracas da han kunngjorde utvisningene i en TV-sendt tale tirsdag. Presidenten har gitt USAs chargé d'affaires Todd Robinson og hans nestkommanderende Brian Naranjo 48 timer på å forlate landet.

USA kunngjorde nye sanksjoner mot Venezuela etter at Maduro erklærte seier i helgens valg. Visepresident Mike Pence kalte valget for en farse og slo fast at det mangler legitimitet.

Også EU er skeptisk til valget. EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier i en pressemelding at EU vil vurdere ytterligere sanksjoner mot landet.

Spent

Hun sier at valget ikke oppfylte de minste krav til internasjonale standarder for en troverdig prosess, og ikke respekterte politisk pluralisme, demokrati, åpenhet og rettsstaten.

Utenriksdepartementet i Washington har ennå ikke mottatt budskapet fra Maduro gjennom diplomatiske kanaler, opplyser en talsperson tirsdag. Men dersom utvisningene gjennomføres, vil USA kunne innføre «hensiktsmessige gjensidige tiltak», heter det.

Chargé d'affaires Todd Robinson er en karrierediplomat som tidligere var ambassadør i Guatemala. Venezuela og USA har ikke utvekslet ambassadører siden 2010, og forholdet mellom de to landene har vært anspent siden Maduros mentor Hugo Chávez ble valgt til president i 1999.

Konspirasjonsanklager

Maduro lovet i TV-talen å presentere «beviser» for at både Robinson og Naranjo er involvert i en politisk, militær og økonomisk konspirasjon mot Venezuelas regjering.

Utenriksdepartementet i USA avviser blankt anklagene som falske.

Spenningen mellom Venezuela og amerikanske naboland har økt siden 55 år gamle Maduro vant helgens valg. Den venezuelanske opposisjonen krever omvalg og bestrider de offisielle tallene for valgdeltakelse.

13 latinamerikanske land pluss Canada protesterte mandag på valget og hevder det verken var demokratisk, fritt eller rettferdig. De varslet samtidig at de kaller hjem sine ambassadører for konsultasjoner, noe som regnes som en skarp protest innen diplomatiet.

Den nasjonale valgkommisjonen utropte Maduro til vinner med 68 prosents oppslutning, mens hovedutfordreren Henri Falcón fikk 21 prosent. Valgdeltakelsen var historisk lav, og 52 prosent av velgerne avsto fra å stemme.

Populært