Meny

Zuckerberg: – Vi har ikke gjort nok

Se video: Facebook-gründer Mark Zuckerberg la seg flat under tirsdagens grilling i EU-parlamentet angående Cambridge Analytica-skandalen.
Facebook-gründer Mark Zuckerberg la seg flat da han møtte til grilling i EU-parlamentet om Cambridge Analytica-skandalen. 

Facebook forsøker alltid å vektlegge de positive sidene ved å koble folk sammen, sa Zuckerberg da han forklarte seg for gruppelederne i EU-parlamentet.

– Men i løpet av de siste par årene er det blitt klart at vi ikke har gjort nok for å forhindre at disse verktøyene også brukes på skadelige måter. Det gjelder falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og utvikleres misbruk av personopplysninger, sa Zuckerberg.

– Vi har ikke sett bredt nok på vårt ansvar. Det var et feiltrinn, og jeg er lei meg for dette, sa han.

Lover nye regler

Zuckerberg var på plass i EU-parlamentet i Brussel for å la seg grille om hvordan analyseselskapet Cambridge Analytica, som bisto Donald Trump i valgkampen, kunne få tilgang på personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Facebook innførte strengere regler allerede i 2014, understreket Zuckerberg.

Nå er enda en innstramming på vei. Samtidig er en omfattende gransking i gang for å sjekke hvilken informasjon ulike apper har fått tilgang til tidligere.

Selskaper som har misbrukt informasjon, vil bli utestengt, forsikret Zuckerberg.

– Vi har gransket tusenvis av apper allerede, og vi har suspendert mer enn 200, sa han.

Vil åpne for sletting av historikk

Facebook er også i ferd med å bygge en ny versjon av det sosiale mediet der det er mulig for brukere å slette historikken sin, akkurat slik man kan slette historikk og informasjonskapsler i nettlesere.

Slik sletting kan gjøre at man mister nyttige funksjoner, ifølge Zuckerberg.

– Men det er en type kontroll vi mener folk bør ha, sa han.

Et annet problem er bevisst og koordinert spredning av desinformasjon og falske nyheter på Facebook. Zuckerberg innrømmet at han tidligere ikke var bevisst nok på dette, spesielt under presidentvalget i USA i 2016.

Krasse tilbakemeldinger

Zuckerberg måtte tåle til dels krasse tilbakemeldinger fra parlamentarikerne som deltok på møtet.

– Jeg mener du må spørre deg selv hvordan du vil bli husket. Som én av de tre store internettgigantene, sammen med Steve Jobs og Bill Gates, som har beriket vår verden og våre samfunn? Eller som et geni som skapte et digitalt monster som ødelegger demokratiet vårt og samfunnene våre? spurte belgiske Guy Verhofstadt, leder for den liberale partigruppen i EU-parlamentet.

UKIPs Nigel Farage, en av frontfigurene i brexitkampanjen i Storbritannia, tok på sin side til orde for et nytt regelverk for å sikre ytringsfrihet i sosiale medier.

Han viste til at nye algoritmer som ble innført på Facebook tidligere i år, har ført til et betydelig fall i synligheten for høyrefløyen, inkludert for ham selv.

– Brexit, Trump og det italienske valget kunne aldri ha skjedd uten Facebook og andre sosiale medier. Det var sosiale medier som gjorde at folk kunne komme på baksiden av tradisjonelle medier, sa Farage.

– Jeg mener ærlig talt at vi med vilje diskrimineres mot, sa han.

Populært