Meny

Trump antyder at møtet med Kim kan bli utsatt

USAs president Donald Trump skal etter planen møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un 12. juni. Foto: Korea Summit Press Pool / Michael Reynolds / EPA
USAs president Donald Trump sier toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan finne sted senere enn planlagt.

Mye usikkerhet har omgitt toppmøtet den siste tiden etter at Nord-Korea truet med å droppe det.

De planlagte samtalene i Singapore sto høyt på dagsordenen da Trump tirsdag tok imot Sør-Koreas president Moon Jae-in i Washington. Moon har vært en viktig pådriver for forsøket på avspenning mellom Nord-Korea og USA.

Før samtalene mellom Trump og Moon skulle begynne, sa den amerikanske presidenten at han er overbevist om at Nord-Koreas leder mener alvor.

Samtidig antydet han at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni kan bli avlyst eller utsatt.

– Hvis det ikke finner sted, så kanskje det kan finne sted senere, sa Trump.

Les også: Journalister skal overvære ødeleggelsen av nordkoreansk atomanlegg

Betingelser

Presidenten sa også at visse betingelser må oppfylles hvis toppmøtet skal holdes, uten å konkretisere hvilke forutsetninger det er snakk om.

Regimet i Nord-Korea har den siste tiden truet med å avlyse møtet med Trump. En av årsakene er misnøye med USAs krav om nordkoreansk atomnedrustning. Nord-Korea har også reagert sterkt på en ny felles militærøvelse for USA og Sør-Korea.

Selv om Nord-Korea har åpnet for å jobbe mot atomnedrustning, er det uklart hva landet legger i begrepet. Trolig forventer nordkoreanerne at USA imøtekommer flere av deres krav hvis de skal bevege seg i retning av en gradvis nedbygging av landets kjernefysiske arsenal.

Les også: Pence: USA har ikke gitt etter for krav fra Nord-Korea

– Ingen innrømmelser

USAs visepresident Mike Pence har imidlertid gjort det klart at USA så langt ikke har gjort noen innrømmelser i forkant av det planlagte toppmøtet.

I et intervju med Fox News Radio understreket han imidlertid også at USA stiller seg positiv til å gjennomføre møtet. Tidligere har Trump åpnet for å garantere for Kim Jong-uns sikkerhet hvis Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene sine.

Før tirsdagens møte med Trump sa Moon at Korea-halvøyas skjebne og framtid nå står på spill, og at partene er ett skritt nærmere drømmen om atomnedrustning.

Trump sa at han hadde merket en endring i Kim Jong-uns holdning etter at han nylig var på besøk hos Kinas president Xi Jinping.

– Det liker jeg ikke, sa den amerikanske presidenten.

Populært