Meny

Palestina ber ICC granske Israels drap på sivile

Over 100 palestinere er skutt og drept, og flere tusen er skutt og såret av israelske soldater som har åpnet ild mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Palestina ber Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforske israelske bosetninger og israelske soldaters drap på ubevæpnede, palestinske demonstranter.

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki møtte tirsdag ICCs leder Fatou Bensouda og ba formelt domstolen om å «få fart på arbeidet med å åpne etterforskning av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av Israel».

Palestinske myndigheter har gjentatte ganger tidligere bedt ICC innlede slik etterforskning, noe domstolen aldri har gjort.

Analyse: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran

Foreløpig gransking

ICC har tidligere innledet såkalt foreløpig gransking av israelske bosetninger i de okkuperte, palestinske områdene og av landets militære maktbruk mot palestinerne under angrepene mot Gazastripen i 2014.

ICC har også tidligere konkludert med at det trolig ble begått krigsforbrytelser da ni tyrkiske aktivister ble drept av israelske kommandosoldater om bord i det tyrkiske skipet Mavi Marmara i internasjonalt farvann i 2010, men besluttet likevel å ikke reise sak mot Israel.

Israel har ikke ratifisert avtalen om tilknytningen til ICC fra 1998, noe palestinerne har. Palestina har derfor også anledning til å klage Israel inn for domstolen, men har tidligere hatt en avtale med USA om ikke å gjøre dette.

Aktuelt: Israel kaller europeiske ambassadører inn på teppet

Avtale med USA

Med Donald Trump i Det hvite hus, og den amerikanske presidentens omstridte anerkjennelse av okkuperte Jerusalem som israelsk hovedstad, føler palestinerne seg ikke lenger forpliktet til å etterleve avtalen med USA, heter det i en kunngjøring gjengitt av det palestinske nyhetsbyrået WAFA.

Bakgrunnen er også israelske soldaters drap på over 100 ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen de siste ukene, noe FNs menneskerettsråd fredag besluttet å granske.

Aktuelt: Israel får massiv kritikk for drap på sivile palestinere

Avviser krav

En rekke land har sluttet opp om kravet om uavhengig gransking av de siste ukers hendelser på Gazastripen, og det samme gjør menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International.

Den israelske regjeringen har kategorisk avvist kravet og protestert overfor flere land som har fremmet det, blant dem Spania og Belgia.

Justisminister Ayelet Shaked understreket i forrige uke at Israel ikke «er bekymret» over de potensielle følgene en formell ICC-gransking kan få og fastholdt at de israelske soldatene opptrer i tråd med folkeretten.

Aktuelt: Kåre Willoch: – Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv

Populært