Ytterligere 5.000 soldater til NATOs storøvelse i Norge

Et nederlandsk transporthelikopter lander på Rena under øvelsen Noble Ledger i 2014. Den gang var 6.000 NATO-soldater på norsk jord. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
Et nederlandsk transporthelikopter lander på Rena under øvelsen Noble Ledger i 2014. Den gang var 6.000 NATO-soldater på norsk jord. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når NATO til høsten arrangerer Trident Juncture, den største øvelsen i Norge siden den kalde krigen, kommer trolig 40.000 soldater fra 30 nasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har NATO oppjustert antall soldater fra det som tidligere var annonsert, nemlig 35.000, bekrefter Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter overfor NTB.

– Det er NATO som arrangerer øvelsen, mens Forsvaret har rollen som tilrettelegger. Når vi nærmer oss øvelsen, får vi stadig mer presise tall for antall soldater, kampfly og fartøy, sier Stordal, som samtidig understreker at tallene ennå er høyst foreløpige.

Omkring 130 kampfly og 60 fartøy ventes å ta del i øvelsen som i hovedsak vil foregå mellom 25. oktober og 7. november. Godt over 100 kommuner vil i ulik grad få merke øvelsen. Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark er fylkene som i blir mest berørt.

Forberedelsene til øvelsen, med synlig militær trafikk på hovedveier flere steder i landet, begynner allerede i midten av august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når øvelsen nærmer seg, kan vi være mer konkrete på hvilke type øvingsaktiviteter som skal foregå i de ulike kommunene, slik at befolkningen i best mulig grad kan vite hvordan de blir påvirket, sier Stordal.

Trident Juncture er en av NATOs største øvelser og gjennomføres hvert tredje år. Av de 40.000 soldatene som ventes å delta i årets øvelse, er omkring 5.000 norske.