Meny

Burundis president kan bli sittende til 2034

Burundis president Pierre Nkurunziza fotografert etter at han selv avla stemme under folkeavstemningen i Buye, nord for Ngozi, 17. mai. Foto: Berthier Mugiraneza / AP
Burundiere gir grønt lys til grunnlovsendringer som gjør at Pierre Nkurunziza kan forbli president til 2034, ifølge offisielle resultater fra folkeavstemningen.

73 prosent av velgerne stemte «ja» i folkeavstemningen om å endre grunnloven, opplyser valgkommisjonens leder Pierre-Claver Ndayicariye mandag. Ifølge kommisjonen stemte 19 prosent «nei», mens valgdeltakelsen var på 96 prosent.

Grunnlovsendringene styrker presidentens makt, og presidentperioden forlenges fra fem til sju år. Reformen innebærer at Nkurunziza har mulighet til å stille til valg for to nye perioder når hans nåværende periode utløper i 2020.

Valgresultatet er foreløpig og må godkjennes av grunnlovsdomstolen innen ni dager.

ICC-gransking

Burundi befinner seg i en politisk krise i kjølvannet av uroen som brøt ut i 2015 da Nkurunziza kunngjorde at han ville ta fatt på en tredje presidentperiode, i strid med grunnloven. Det utløste store demonstrasjoner, som regjeringen slo ned på med hard hånd, samt et kuppforsøk.

Myndighetene anklages for omfattende overgrep, som har fått Den internasjonale straffedomstolen ICC til å sette i gang gransking.

Minst 1.200 mennesker ble drept i voldshandlingene i det lille afrikanske lande, mens 400.000 ble drevet på flukt, ifølge ICC. Burundis regjering reagerte på etterforskningen med å melde seg ut av ICC.

Motstandere av president Nkurunziza har blitt truet, slått, drept eller har valgt å flykte i eksil, ifølge menneskerettighetsgrupper. Burundiske aktivister i eksil har tatt til orde for å innføre sanksjoner.

Borgerkrig

Burundi sliter fortsatt etter borgerkrigen som herjet fra 1993 til 2006, da over 300.000 ble drept. 54 år gamle Nkurunziza har sittet ved makten siden 2005.

Rundt 4,8 millioner innbyggere, eller litt under halvparten av befolkningen, hadde registrert seg som velgere til folkeavstemningen, som fant sted 17. mai.

Observatører hadde på forhånd ventet at grunnlovsendringene ville få støtte i folkeavstemningen. Det skyldes delvis at Nkurunziza fortsatt har stor støtte på landsbygda, samt at presidenten i tre år har slått hardt ned på politisk motstand.

Populært