Opposisjonen frykter fusk under presidentvalget i Venezuela

Opposisjonskandidat Henri Falcon ble omringet av tilhengere da han avga stemme i det venezuelanske presidentvalget søndag. Foto: AP / NTB scanpix.
Opposisjonskandidat Henri Falcon ble omringet av tilhengere da han avga stemme i det venezuelanske presidentvalget søndag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henri Falcon, president Nicolas Maduros hovedutfordrer i valget i Venezuela, sier han frykter at regjeringspartiet rigger valget i sin favør. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Falcon endte opp med å bli Maduros hovedutfordrer ettersom brorparten av opposisjonskoalisjonen i Venezuela har kunngjort at de boikotter valget.

56-åringen levnes liten sjanse, men likevel ser det ut til at Maduro og Sosialistpartiet har sett seg nødt til å ta i bruk ulovlige midler, ifølge Falcon.

– Jeg har fått hundrevis av klager som går ut på at ansatte i Sosialistpartiet skanner velgernes identitetspapirer nær valglokalene, og at de har lovet dem premier hvis de stemmer på Maduro, sa Falcon mens han avga stemme i den nordvestlige byen Barquisimeto.

Både USA, EU og flere latinamerikanske land har også uttalt seg kritisk om valget i Venezuela, og bedt om at det blir utsatt.

– Venezuelas såkalte valg i dag er ikke legitimt, sier Heather Nauert, talsperson for amerikansk UD.

– Lavt oppmøte

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, som er til stede i hovedstaden Caracas under presidentvalget i Venezuela, tyder mye på at valgdeltakelsen er lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært få velgere har møtt opp ved valglokalene nyhetsbyrået har undersøkt, og de har heller ikke observert noen køer i hovedstaden.

Flere sier de lar være å stemme fordi de ikke stoler på valgkommisjonen, som tydelig har stilt seg på Maduros side.

– Jeg velger å ikke stemme fordi jeg ikke stoler på den nasjonale valgkommisjonen. Det kommer til å være fusk, sier 47-årige Janet Borges, som bor i det rike nabolaget Chacao.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen og informasjonsminister Jorge Rodriguez mener imidlertid at deltakelsen ligger an til å bli høy. Ifølge ham hadde 2,5 millioner avgitt stemme innen klokken 10 lokal tid, og arbeidere ved valglokalene sier de venter et oppsving rundt ettermiddagstider.

Mot gjenvalg

Valglokalene åpnet klokken 6 søndag morgen og er ventet å stenge klokken 18, det vil si ved midnatt søndag kveld norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maduro, som er arvtaker etter avdøde president Hugo Chávez, er ventet å slå Falcon, som ikke klarte å skaffe seg støtte blant lederne i opposisjonen. Heller ikke den relativt ukjente evangeliske pastoren Javier Bertucci er ventet å klare å utfordre den sittende presidenten.

På meningsmålingene leder Falcón med 30 prosent over Maduros 20, men lav valgdeltakelse vil trolig være nok til å sikre den sittende presidenten seieren, ifølge analytikere.

Opposisjonens mest populære ledere Leopoldo López og Henrique Capriles har ikke fått lov til å stille til valg.