Ligaen stemte ja til koalisjon med M5S

Ligaen-leder Matteo Salvini stemmer over den felles regjeringsplattformen mellom hans parti og Femstjernersbevegelsen i Milano søndag. Foto: AP / NTB scanpix.
Ligaen-leder Matteo Salvini stemmer over den felles regjeringsplattformen mellom hans parti og Femstjernersbevegelsen i Milano søndag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høyrepopulistiske partiet Ligaen har stemt ja til en italiensk koalisjonsregjering med den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen stemte 91 prosent av de 215.000 medlemmene av Ligaen for regjeringsgrunnlaget som ble forhandlet fram sammen med representanter fra M5S, ifølge partiet. Regjeringsgrunnlaget ble godkjent av M5S' medlemmer allerede fredag.

Dermed er et nytt hinder ryddet av veien for en koalisjonsregjering mellom de to partiene, som også skal være enige både om hvem som skal bli statsminister, og hvem som skal få de andre ministerpostene.

Hvem det blir, kommer først til å bli kunngjort etter at navnene og koalisjonsgrunnlaget er lagt fram for president Sergio Mattarella, noe de ventes å gjøre i løpet av mandagen.

– Vi håper ingen legger ned veto mot et valg som representerer det majoriteten av italienerne vil, sier Ligaen-leder Matteo Salvini ifølge avisen La Repubblica og nyhetsbyrået Ansa.

Åpner for teknokrater

På spørsmål om hvem som eventuelt blir statsminister, var Ligaen-lederen mer hemmelighetsfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer verken til å bli meg eller M5S-leder Luigi Di Mao. Det kommer til å bli et navn som tilfredsstiller både oss og dem, sier Salvini.

Når det gjelder de øvrige ministerpostene utelukker ikke Salvini at han og Di Maio tar en hver. Han åpner samtidig også for at noen som er helt utenom de to partiene kan sikre seg en plass.

– Det er mulig at det i regjeringen kommer til å være folk som aldri har stemt på Ligaen eller M5S, sier Salvini.

Støtte i befolkningen

Etter valget 4. mars har Italia ennå ingen ny regjering på plass, men fredag bekreftet M5S og Ligaen at de er blitt enige om en regjeringsplattform. Disse to partiene fikk størst oppslutning i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmene i M5S stemte over avtalen fredag og sa ja til den. Medlemmene i Ligaen har stemt over avtalen gjennom helgen, og kunngjorde søndag kveld at det kom et ja også derfra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en meningsmåling gjennomført av Demos for avisen La Repubblica, sier seks av ti italienere at de støtter en ny regjering bestående av Ligaen og M5S.

En eventuell regjering må godkjennes av president Sergio Mattarella før den kan tas i ed.

Europeisk bekymring

Støtten er imidlertid langt fra like stor utenfor Italias grenser.

En koalisjonsregjering mellom M5S og Ligaen vil trolig være Italias mest EU-fiendtlige noensinne, og i regjeringsplattformen tas det blant annet til orde for å øke budsjettunderskuddet, noe som trolig vil være i strid med EUs regler.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sa søndag at Eurosonens stabilitet står på spill dersom Italias nye regjering ikke oppfyller landets økonomiske forpliktelser.

– Hvis den nye regjeringen tar risikoen som det innebærer og ikke respekterer dens forpliktelser overfor gjeld og budsjettunderskudd, samt rydder opp i banksektoren, vil hele den økonomiske stabiliteten i eurosonen være truet, sa Le Maire til fjernsynsstasjonen CNEWS søndag.