Avis: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

Se video: Kinesisk TV viser bilder av det som angivelig er landingen i Sør-Kinahavet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den statseide kinesiske avisa China Daily meldte lørdag at landets luftforsvar har landet flere langtrekkende bombefly i Sør-Kinahavet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den engelskspråklige avisa meldte at Folkets Frigjøringshær (PLA) gjennomførte flygingen med bombeflyet H-6K i Sør-Kinahavet. Det skal ha vært flere bombefly som tok av fra en ukjent flybase sør i landet.

I en uttalelse fra Kinas forsvarsdepartement blir det ikke informert om hvor flyene, som simulerte luftangrep mot mål i sjøen, landet.

USA har ingen territorielle krav i Sør-Kinahavet, men kritiserer Kina.

– Vi har sett rapportene, og Kinas fortsatte militarisering av det omstridte Sør-Kinahavet bidrar kun til å øke spenningen og destabiliseringen i regionen, skriver Christopher Logan, talsmann for Pentagon, i en epost til nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI), som holder til i Washington, har identifisert kinesernes posisjon til å være Woody Island: Kinas største base i øygruppa Paracel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Taiwan og Vietnam gjør krav på Paracel-øyene, som består av over 30 øyer, sandbanker og rev.

– Med en radius på 1.900 nautiske mil (3.520 kilometer) vil H-6K-flyet ha hele Sørøst-Asia innenfor sin rekkevidde fra Woody Island, sa AMTI.

USA og flere andre nasjoner har rettet sterk kritikk mot Kina for utbygging og militarisering av Sør-Kinahavet. Havområdet antas å dekke over store lommer av gass og olje under havbunnen.

Filippinene, Malaysia og Brunei, Vietnam og Taiwan og alle medlemmer av Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) har overlappende krav til flere øyer i området.