Gullpalmen til japansk drama

Marcello Fonte poserer for fotografene under et Cannes-arrangement for filmen «Doman». Lørdag ble han hedret med prisen for beste mannlige skuespiller. Foto: Joel C Ryan / AP / NTB scanpix
Marcello Fonte poserer for fotografene under et Cannes-arrangement for filmen «Doman». Lørdag ble han hedret med prisen for beste mannlige skuespiller. Foto: Joel C Ryan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen «Shoplifters» av den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda vant Cannes-festivalens aller gjeveste pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen har høstet en rekke gode anmeldelser, og beskrives som et ømt portrett av en gruppe kjeltringer og mislykkede individer som danner en slags alternativ familie og tar seg av et gatebarn. Den er omtalt som «en moderne Oliver Twist».

Regissøren takket på japansk da han tok imot prisen under årets Cannes-galla, og dedikerte prisen til hele produksjonsteamet. Det er sjuende gang han presenterer en film i den sørfranske filmbyen. Han ble tildelt en jurypris i 2013, men årets Gullpalme er hans første.

– Spørsmålet jeg stiller, er om mennesker som ikke deler blodsbånd, kan bygge opp en familie ved tilbringe tid sammen, sier Hirokazu Kore-eda. Han kaller «Shoplifters» sin kanskje mest sosialt bevisste film.

Mange har sammenlignet ham med Ken Loach, den britiske regissøren som er kjent for sine skildringer av vanlige mennesker som kjemper for å få hjulene til å gå rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryens priser

Den amerikanske regissøren Spike Lee, som på forhånd var regnet som en av favorittene med sin «BlacKkKlansman», ble hedret med juryens store pris, Grand Prix, som uoffisielt betraktes som en slags annenplass i kåringen.

Årets Cannes-festival har på mange måter vært preget av rekken av metoo-avsløringer som har rystet filmbransjen de siste månedene. Debatten om kvinners representasjon har også rast høyt.

Årets Cannes-jury har vært ledet av Cate Blanchett, og enkelte spekulerte på forhånd om hun ville gi Gullpalmen til en kvinne for andre gang i historien. Slik ble det altså ikke, men en av de største favorittene med kvinnelig regissør, Nadine Labakis «Capernaum», ble tildelt juryprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kasakhstanske Samal Jesljamova og italienske Marcello Fonte stakk av med skuespillerprisene.

Jesljamova vant i kategorien beste kvinnelige skuespiller for sin rolle som ulovlig immigrant i «Ayka», mens Fonte tok prisen for sin innsats i hevndramaet «Dogman».

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Voldtatt

Et sterkt øyeblikk under prisutdelingen kom da den italienske skuespilleren Asia Argento skulle dele ut prisen for beste kvinnelige skuespiller. Hun innledet med å snakke om produsenten Harvey Weinstein, som hun anklager for å ha voldtatt henne.

– I 1997 ble jeg voldtatt av Weinstein på et hotellrom her i Cannes. Han satt midt blant dere. Denne festivalen var hans jaktmark. Men ting har endret seg, vi kommer ikke til å la deg komme unna med det lenger, sa hun.

Weinstein har tidligere benektet alle anklager om voldtekt, trakassering og andre overgrep som en lang rekke kvinner har rettet mot ham.

Polske Pawel Pawlikowski tok prisen som beste regissør for filmen «Cold War». Filmen er satt i det kommuniststyrte Polen på 40- og 50-tallet og forteller historien om en vanskelig romanse mellom komponisten og pianisten Wiktor og sangeren Zula. Filmen er en oppfølger til Oscar-vinneren «Ida» fra 2013.