Skoleskytingen i Texas: 17 år gammel elev innrømmer drapene

Pårørende og andre samlet til minnestund i Galveston etter skoleskytingen på Santa Fe High School utenfor Houston i Texas. Ti personer ble drept i skytingen, de fleste elever. Tilstanden er kritisk for to sårede. Foto: Stuart Villanueva / AP / NTB scanpix
Pårørende og andre samlet til minnestund i Galveston etter skoleskytingen på Santa Fe High School utenfor Houston i Texas. Ti personer ble drept i skytingen, de fleste elever. Tilstanden er kritisk for to sårede. Foto: Stuart Villanueva / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tilstanden er kritisk for to av de sårede etter skoleskytingen i Texas. En 17-åring som er pågrepet av politiet, har innrømmet å stå bak de ti drapene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de sårede etter skytingen er innlagt på University of Texas Medical Branch. Sykehuset opplyser i en Twitter-melding at tilstanden er kritisk for to av dem, mens den etter forholdene er bra for den tredje.

Totalt behandles 14 personer for skader etter skytingen. De er innlagt på flere forskjellige sykehus i området.

Ti personer, de fleste elever, ble drept i fredagens angrep. Den 17 år gamle eleven Dimitrios Pagourtzis er pågrepet, mistenkt for drapene. Politiet opplyser at han har innrømmet å stå bak.

17-åringen har også fortalt etterforskerne at han ikke skjøt elever han likte, slik at «noen kunne fortelle historien hans».

Uklart motiv

Medeleven Zachary Muehe sier til New York Times at Pagourtzis kom inn i klasserommet under en kunst- og håndverkstime bevæpnet med en hagle og iført en T-skjorte med påskriften «Born to Kill». Deretter begynte 17-åringen å skyte.

Etterforskerne har så langt ikke sagt noe om hva som kan ha vært motivet for drapene. Våpnene Pagourtzis brukte, en hagle og en kaliber .38 revolver, skal ha vært lovlig registrert på hans far.

Blant de drepte er den 17 år gamle pakistanske utvekslingsstudenten Sabika Sheikh. Hennes far Abdul Aziz fikk høre om skoleskytingen via CNN i den pakistanske byen Karachi, og forsto raskt at det var datterens skole som var angrepet.

– Vi har fortsatt ikke virkelig forstått det. Det er som et mareritt, sier han. Datteren skulle etter planen reise hjem om tre uker.

Angriperen plantet også det som så ut til å være en rekke eksplosiver i området. Politiet fant blant annet flere karbondioksidbeholdere festet sammen med teip, i tillegg til en trykkoker fylt med spiker og koblet til en klokke. Ingen av disse gjenstandene var imidlertid i stand til å eksplodere.

Våpendebatt

Skoleskytingen er den alvorligste i USA siden februar, da 17 elever ble drept ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.

Flere har tatt til orde for skjerpede våpenlover etter den siste av det som i år har vært en lang rekke skoleskytinger i USA. Flere av de overlevende etter Parkland-skytingen har engasjert seg sterkt i saken. Men få tror det mulig å endre lovgivningen i Texas, der støtten til liberale våpenlover er sterk.

De lokale politikernes reaksjon på drapene på Santa Fe High School har så langt stort sett gått ut på krav om væpnede vakter og skjerpet sikkerhetskontroll. Også blant elevene mener mange at våpenlover ikke kan bedre situasjonen.

– Nei, jeg mener at hvis han ville skyte på skolen, så hadde han gjort det, uavhengig av restriksjonsnivået på skytevåpen, sier Tori White, en av skolens 1400 elever.

Personvernpolicy