Spår «Meghan-effekt» etter prinsebryllupet

Svært mange publikummere møtte opp i Windsor da prins Harry fikk sin Meghan Markle lørdag. Den britiske turistnæringen mener bryllupet er en enestående anledning til å markedsføre Storbritannia. Foto: Hannah Mckay / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistnæringen tror på en «Meghan-effekt» etter lørdagens prinsebryllup, og en britisk kongehusekspert tror Markle vil bidra til å modernisere kongehuset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener befant seg ringside i solbadede Windsor. Millioner fulgte med per direktesendt TV-overføring. En hel verden kunne konstaterte at prins Harry (33) fikk sin Meghan Markle (36) i kapellet hvor han ble døpt i 1984.

Den britiske turistnæringen tror på en «Meghan-effekt» etter bryllupet. Vielsen skal ha blitt kringkastet til omkring 2 milliarder TV-seere verden over, og det er anslått at om lag 5.000 journalister var til stede i Windsor for å dekke bryllupet. Bransjeorganisasjonen VisitBritain tror det vil gjøre underverker for en næring som de anslår at bidrar med 127 milliarder pund til den britiske økonomien.

– Det kongelige bryllupet er et fantastisk utstillingsvindu, sier VisitBritain-sjefen Patricia Yates til NTB.

– Det er en milepæl som retter medias søkelys mot Storbritannia, og gir en enestående anledning til å markedsføre alle våre romantiske øyeblikk, opplevelser og destinasjoner for et internasjonalt publikum, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Prins Harry og Meghan brøt med tradisjonelle bryllupsseremonier

Markles brudekjole vekker begeistring og forundring

Oppstyr i forkant

Det til tross for at oppkjøringen til bryllupet har vært preget av spekulasjoner og rykter, deriblant om Markles familie.

– Oppladningen er blitt «kapret» av oppstyret rundt Meghans familie: Hvem som ville komme og ikke, hvem som uttalte seg kritisk. Bakgrunnsstøyen har kastet skammelig skygge over arrangementet, sier Tim Ewart, ITVs veteranhoffreporter og kongehusekspert, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Markles far Thomas eller hennes mye omtalte halvsøsken var blant de 200 gjestene under selve selskapelighetene. Ewart tror imidlertid at rabalderet raskt vil gå i glemmeboka. Ifølge ham føyer Markle seg perfekt inn i den 92-årige dronningas framtidshåp for monarkiet.

– Ikke bare er Meghan en fraskilt amerikaner som har gjort karriere på egne bein. Hun er av blandet etnisitet, hvilket «krysser av alle boksene» hva gjelder modernisering, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samler britene?

Det er ikke dermed sagt at prinsebryllupet har samlet Storbritannia. Meningsmålinger indikerer at så mange som 70 prosent av briter forholder seg «ikke veldig interessert» eller «fullstendig interessert» til giftermålet.

Slough-søstrene Alison Potter og Fran Solway, drapert i Union Jack og med matchende gensere, er desto mer begeistret.

– Et arrangement som dette bringer oss sammen, sier Solway til NTB.

– Det er ikke politikk – det er feiring. Se hvor glade alle sammen er!