Tradisjoner sto for fall da Harry og Meghan fikk hverandre

Brudeparets første kyss som nygifte, etter bryllupsseremonien i St. George's Chapel. Foto: Ben Birchhall / AP / NTB scanpix
Brudeparets første kyss som nygifte, etter bryllupsseremonien i St. George's Chapel. Foto: Ben Birchhall / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Harry har fått sin Meghan Markle. Jubelen brøt løs i gatene i Windsor da paret sa ja til hverandre under bryllupsseremonien i St. George's Chapel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsebryllupet som ble fulgt av mangfoldige millioner TV-seere verden over, vil bli husket ikke minst fordi det representerte små og store brudd med mange av det britiske kongehusets tradisjoner.

Fra den glødende talen til biskop Michael Bruce Curry, den første fargede lederen av Den episkopale kirke i USA, til prins Charles' innsats for å føre bruden til alters, til bryllupsløftene, valget av kake og mange andre små og store elementer, skilte årets prinsebryllup i Storbritannia seg ut. På en positiv måte, skal vi tolke etter publikums glade reaksjoner.

Fra fredag kveld til lørdag ettermiddag ble det lagt ut nesten seks millioner Twitter-meldinger om begivenheten. 4,5 millioner meldinger hadde emneknaggen #RoyalWedding, viser statistikk som er hentet inn av selskapet Visibrain.

En fargerik menneskemengde av briter, amerikanere og også flere australiere, canadiere og andre feiret i Windsors gater og viftet med flagg, hatter, skjerf og T-skjorter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brøt med tradisjoner

På hvert sitt vis brøt prins Harry og Markle med tradisjoner i bryllupsseremonien. Markle lovet ikke å lystre sin ektemann, som kirkens bryllupsløfter tradisjonelt sett sier, og prins Harry brøt med tradisjonen ved å velge å bære giftering.

Dette er ikke vanlig blant mannlige medlemmer av kongefamilien.

Ifølge Kensington Palace er Markles ring av walisisk gull, en gave fra dronning Elizabeth. Prins Harrys ring er i platina, og har en overflate med struktur. Ringene er laget av gullsmedene i Cleave and Company.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske biskopen Michael Curry siterte Martin Luther King jr. i sin ildfulle, 13 minutter lange preken under vielsen.

– Hvis menneskeheten noensinne klarer å fange kjærlighetens energi, vil det bli andre gang at vi har oppdaget ilden, sa han. Curry er en forkjemper for borgerrettigheter i USA, og også for homofiles rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et gospelkor sang under seremonien, noe som heller ikke er vanlig i den britiske kirken.

Kjolen

Markles kjole, som det var knyttet store forventninger til på forhånd, er laget av den britiske designeren Clare Waight Keller, som er kunstnerisk leder for det franske motemerket Givenchy. Kjolen har båtutringning, lange ermer og et slep.

Ifølge BBC bar Markle dronning Marys tiara, lånt til henne av dronning Elizabeth, og et 5 meter langt slør som var brodert med blomster fra hvert av landene i Det britiske Samveldet. Sløret måtte holdes oppe av to av brudesvennene i Markles brudefølge da hun gikk opp til kapellet. Til sammen hadde Markle ti brudepiker og – svenner, alle barn under 7 år.

Brudebuketten, satt sammen av floristen Philippa Craddock, besto blant annet av blomster håndplukket av prins Harry. Blomsten forglemmegei var en del av buketten, trolig en hyllest til avdøde prinsesse Diana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyllet av folket

Etter seremonien kjørte prins Harry og William rundt i Windsor i hest og vogn, for å hilse på de mange frammøtte. Stemningen var høy under den drøye halvtimen det tok å kjøre fra St. George’s Chapel til Windsor Castle.

Senere på kvelden forlot de Windsor Castle på stilfullt vis. De tok den korte kjøreturen fra Windsor Castle til mottakelsen i Frogmore House i en klassisk Jaguar kabriolet – med taket nede, naturligvis.

De sies ofte at USA og Storbritannia har et spesielt forhold, og tilreisende amerikanere hilste også det nye «spesialforholdet» velkommen.

– Vi har alltid vært fascinert av kongefamilien, og nå er den offisielt blitt «litt vår», sier Virginia-kvinnen Kirsten Allen til NTB.