Trump bablet om storpolitikk da han skulle være taus på seanse med Stoltenberg

Se pressekonferansen som egentlig skulle være en taus fotoseanse her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump skrøt voldsomt av NATO-sjef Jens Stoltenberg, kalte Kina for «bortskjemt» og lover sterk beskyttelse til Nord-Korea om de kvitter seg med atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og alt det på en fotoseanse der han egentlig skulle være taus.

Men da reporterne stilte spørsmål, pratet presidenten som en foss.

– Det er en ære å ha generalsekretær Stoltenberg med oss. NATO har samarbeidet godt med USA, og forholdet vårt er veldig godt, sa Trump da han og Stoltenberg stilte opp for fotografene i Det ovale kontor.

Videre sa han at det er skaffet til veie store pengesummer fra land som tidligere ikke har tatt sin del av regningen, men at det fortsatt er mye som gjenstår.

– Stoltenberg har fått en lang forlengelse, og vi presset hardt på for det, for denne mannen gjør en storartet jobb i NATO, sa Trump.

Stoltenberg skrøt av Trumps lederskap

Stoltenberg takket på sin side den amerikanske presidenten for å lede an i arbeidet for å få allierte til å øke forsvarsbudsjettene.

– Gir du meg æren for det? spurte Trump.

– Du har bidratt til dette fordi ditt lederskap har vært viktig og hatt en reell effekt, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er viktig, for vi lever i en mer uforutsigbar verden. Da trenger vi et sterkt NATO, sa Stoltenberg videre.

USAs president Donald Trump mener NATOs mål om at medlemmene skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet sitt på forsvar ikke er nok.

– Målet bør være 4 prosent, sa Trump.

Det var på forhånd ventet at Trump kom til å ta opp pengemålet under møtet med Stoltenberg. USA tidligere gjort det klart at de er misfornøyde med pengeløftene europeiske allierte har lagt fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En oversikt fra i vinter viser at bare 15 av de 29 medlemslandene legger opp til å nå målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024. USAs krav er at de landene som ikke når opp, må legge fram nye løfter før NATO-toppmøtet i juli.

Avlyste PK på ettårsdag for granskning

Tidligere torsdag avlyste Det hvite hus en tillyst pressekonferanse mellom de to i ellevte time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenbergs besøk finner nemlig sted på en spesiell dag for Trump. Ikke fordi det er Norges grunnlovsdag, men fordi det er ettårsdagen for spesialetterforsker Robert Muellers gransking av påstander om mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkampstab.

«Gratulerer, Amerika, vi er nå i gang med år to av den største heksejakten i amerikansk historie», skrev Trump selv på Twitter torsdag morgen.

Ifølge CNN-journalist Kristin Donnelly skal en tjenestemann i Det hvite hus ha forklart at det er flere grunner til avlysningen, men at ettårsdagen er en del av forklaringen.

Et annet følsomt spørsmål er det planlagte toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Toppmøtet kan nå se ut til å henge i en tynn tråd, og Det hvite hus veier derfor sine ord nøye.

Aktuelt: – Ved å skrote atomavtalen med Iran sender Trump en forferdelig beskjed til Kim Jong-un

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bablet i vei

Men Trump klarte altså ikke å holde munn, og bablet i vei om Nord-Korea og Kina:

Han lovet at Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil få «beskyttelse som er veldig sterk» hvis han kvitter seg med atomvåpen. Den amerikanske presidenten avviser samtidig at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning vil gjelde for Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Referansen til Libya, som blant annet har kommet fra Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, har blitt betegnet som uheldig av flere eksperter. Libyas daværende leder Muammar Gaddafi overrasket en hel verden da han i 2003 kunngjorde at landet ville gi avkall på hele sitt program for masseødeleggelsesvåpen. Han inviterte også internasjonale inspektører til å sjekke at landet holdt løftet sitt.

Utspillet ble ansett som et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen. Men i 2011 ble Gaddafi styrtet og drept i forbindelse med at Norge og andre NATO-land bombet Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kim vil få veldig sterk beskyttelse. Han kommer til å bli værende i sitt land og få drive sitt land, sa Trump.

Militærøvelse provoserer

Nord-Korea har ifølge blant annet det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap onsdag truet med å avlyse det planlagte toppmøtet.

En av grunnene til er sterk misnøye med at USA og Sør-Korea nå holder en stor militærøvelse sammen. Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye Gwan har også utelukket å gå med på et premiss om ensidig atomnedrustning.

Nord-Koreas sjefforhandler Ri Son Gwon fulgte opp med kraftige utfall mot USAs allierte Sør-Korea torsdag. I uttalelser gjengitt av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA og Reuters, beskrev han den sørkoreanske regjeringen som inkompetent.

Ri kritiserte også nabolandet for å delta i militærøvelsen sammen med USA, og for å tillate «menneskelig avfall» til å tale i den sørkoreanske nasjonalforsamlingen. Hvem han siktet til med dette kraftuttrykket, er uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regner med å møte Kim

Under seansen kommenterte Trump også meldingene om at Nord-Korea skal trekke seg fra møtet mellom han og Kim.

– Ingenting har endret seg når det gjelder Nord-Korea, etter hva vi kjenner til. Vi har ikke hørt noe, sa Trump.

– Jeg tror vi sannsynligvis vil ha et veldig vellykket møte, men vi har ikke hørt noe. Vi leser bare ting sånn som dere, og vi har hørt diverse fra Sør-Korea, sa han videre.

Presidenten kom også med en kryptisk uttalelse om hva som vil skje dersom møtet ikke finner sted.

– Vi får se hva som skjer, hvis møtet finner sted, så finner det sted. Hvis ikke, så går vi videre til neste trinn, sa Trump.

Tviler på «bortskjemte Kina»

Presidenten sa også i en lang monolog at han tvilte på en handelsavtale med Nord-Koreas allierte Kina. Trump skal etter planen møte en delegasjon fra Beijing senere torsdag kveld.

– Jeg heller mot å tvile på det, svarte Trump på spørsmål om en handelsavtale med Kina var sannsynlig.

– Kina har blitt veldig bortskjemt, sa Trump.