Studie: Økning i utslipp av stoffer som ødelegger ozonlaget

Forskningsanlegg i Antarktis som gjør målinger i atmosfæren. Det oppsto hull i ozonlaget over Antarktis på 1980-tallet, men hullet begynte å reparere seg selv etter at verdenssamfunnet innførte forbud mot bruk av skadelige kjemikalier. Nå øker utslippene igjen. Foto: AP / NTB scanpix
Forskningsanlegg i Antarktis som gjør målinger i atmosfæren. Det oppsto hull i ozonlaget over Antarktis på 1980-tallet, men hullet begynte å reparere seg selv etter at verdenssamfunnet innførte forbud mot bruk av skadelige kjemikalier. Nå øker utslippene igjen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utslippene av stoffer som ødelegger ozonlaget er nå på samme nivå som da det ble innført globalt forbud i 1997. En studie antyder at land i Asia kan stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da det dannet seg et hull i ozonlaget over Antarktis på 1980-tallet, inngikk verdenssamfunnet en avtale i 1987 for å forby ozonnedbrytende kjemikalier, kalt klorfluorkarboner (CFC).

Stoffene ble brukt i blant annet kjøleskap, airconditionanlegg og spraybokser. Produksjonen av stoffene ble forbudt, utslippene falt, og hullet i ozonlaget begynte å krympe.

Men fra 2013 begynte utslippene av det nest mest benyttede ozonnedbrytende stoffet – CFC-11 – å øke igjen, viser en studie som er gjengitt i onsdagens utgave av tidsskriftet Nature.

– Takten i nedgangen i reduksjonen av ozonlag-nedbrytende kjemikalier, såkalte CFC-11-gasser, var konstant fra 2002 til 2012. Deretter begynte det å gå rundt 50 prosent saktere fra 2012, konkluderer forskere ved National Oceanic and Atmospheric Administration i den amerikanske delstaten Colorado.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt utslipp

– Det er den mest overraskende og uventede observasjonen jeg har gjort i løpet av mine 27 år med målinger, sier studiens hovedforfatter Stephen Montzka.

– Utslippene i dag er nå på samme nivå som de var for snart 20 år siden, sier han.

– Ozonlaget ligger an til å være gjenopprettet ved midten av dette århundret. Men fortsatt økning i utslippene av de skadelige gassene setter denne fremgangen i fare, heter det i en uttalelse fra FNs miljøvernprogram (UNEP).

Asia

Produksjonen av kjemikaliet CFC-11 har vært stanset siden 2006, men ifølge studien ble det sluppet ut 14.300 tonn hvert år siden 2013. Noe siver ut av skummateriale og bygninger og maskiner som fortsatt finnes fra den tiden stoffet var lovlig, men forskerne sier dette bare er en liten del av forklaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målinger viser nemlig at utslippene ser ut til å komme fra områder rundt Kina, Mongolia og Koreahalvøya. Det kan dreie seg om bistoffer fra annen type kjemikaliefremstilling, men burde i så fall uansett ha blitt fanget opp og tatt hånd om for å hindre utslipp til atmosfæren, påpekes det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enten er det noen som lager de forbudte stoffene, eller så dreier det seg om slepphendt omgang med biprodukter som ikke er blitt tatt hånd om etter regelverket, sier Montzka.

En ekspert som ikke har noe med studien å gjøre, atmosfæreforsker Ross Salawitch ved University of Maryland, uttrykker seg på en mindre diplomatisk måte:

– Det dreier seg om ulovlig produksjon, sier han.

Ozonlaget ligger i stratosfæren mellom 10 og 40 kilometer over jordas overflate og beskytter liv mot dødelig ultrafiolett stråling – stråling som blant annet kan forårsake hudkreft og skader på avlinger.