Folkeavstemning i Burundi kan ende med at presidenten blir sittende til 2034

En politimann avlegger stemme i torsdagens folkeavstemning. Foto: AP / NTB scanpix
En politimann avlegger stemme i torsdagens folkeavstemning. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burundis president Pierre Nkurunziza kan bli sittende ved makten til 2034 dersom velgerne i Burundi sier ja til en omstridt grunnlovsendring 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrker var utplassert flere steder i hovedstaden Bujumbura torsdag, og det var lange køer da valglokalene åpnet. Det er uklart når resultatene vil bli kunngjort, men det er ventet at lovendringen vil få flertall. Dermed kan Nkurunziza forlenge sin presidentperiode med 14 år når hans nåværende periode utløper i 2020.

Det er uklart når resultatet vil bli kunngjort, men eksperter sier det er ventet at lovendringen vil få flertall.

Rundt 4,8 millioner innbyggere, eller litt under halvparten av befolkningen, hadde registrert seg som velgere til folkeavstemningen.

Folkeavstemningen finner sted samtidig som landet er midt i en politisk krise i kjølvannet av opptøyer som oppsto i 2015 da Nkurunziza kunngjorde at han ville ta fatt på en tredje presidentperiode. Volden resulterte i 1.200 drepte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstandere av den 54 år gamle presidenten har ifølge menneskerettighetsgrupper blitt truet, slått, drept eller valgt å dra i eksil. Aktivister fra Burundi som nå bor i utlandet har bedt om at det innføres sanksjoner mot myndighetene i hjemlandet.

– Gjør noe, det holder ikke å komme med uttalelser, sier Pierre Claver Mbonimpa, en fremstående menneskerettighetsforkjemper bosatt i Frankrike.

Burundi sliter fortsatt med å komme seg på beina etter borgerkrigen som herjet fra 1993 til 2006 og som etterlot seg over 300.000 døde.