Meny

Makedonia sier de er enige med Hellas i navnestrid

Makedonias statsminister Zoran Zaev (venstre) og Hellas' statsminister Alexis Tsipras før et møte mellom ledere fra Balkan og EU i Sofia torsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Makedonias statsminister Zoran Zaev sier han har kommet til en enighet med sin greske motpart Alexis Tsipras om en løsning på navnestriden mellom de to landene.

– Vi har diskutert mange muligheter og ble enige om en som er akseptabel for begge sider, sier Zaev til journalister etter å ha møtt Tsipras på sidelinjene av toppmøtet mellom ledere i EU og på Balkan i Sofia torsdag.

Han utdyper imidlertid ikke utsagnet ytterligere, og det er fortsatt uklart hva denne løsningen innebærer.

– Vi skal konsultere med relevante institusjoner på hjemmebane for å se om løsningsforslaget er mulig å implementere. Hvis det lar seg gjøre, har vi trolig en løsning på navnestriden, sier Zaev.

Tsipras sier på sin side at de to statsministrene ennå ikke har kommet langt nok i samtalene til å kunne kunngjøre at de har kommet fram til en avtale.

Trolig gjenstår det dermed fortsatt en del arbeid før navnekrangelen mellom Hellas og Makedonia, som har pågått siden 1991 da sistnevnte erklærte uavhengighet fra tidligere Jugoslavia, blir løst.

Hellas har protestert mot Makedonias navn, ettersom det finnes en nordlig gresk provins som også heter Makedonia, noe grekerne frykter at kan innebære at makedonerne har planer om å ta fra dem området. Krangelen har vært et hinder for Makedonias ambisjoner om å bli med i EU og forsvarsalliansen NATO.

(©NTB)

Populært