Nedtelling mot nytt kapittel for britisk monarki

Britene har i lang tid ladet opp til lørdagens store begivenhet, bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over bryllupshysteriet rundt prins Harry og Meghan Markle ligger et uomtvistelig faktum: De representerer mye nytt i britisk kongehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For at flest mulig skal få med seg vielsen i St. George's Chapel i Windsor Castle lørdag, har BBC droppet lisensen for å vise sendingene til kanalen offentlig på bryllupsdagen. Dette blir kanskje noe av det mest sette som skjer i verden i år, noe brudeparet utvilsomt er fullt klar over.

De har likevel insistert på å bryte med strenge, rojale, britiske tradisjoner og gjøre dagen til sin. Noe av det første som ble klart om selve bryllupet, var at de verken inviterer statsministre eller presidenter. Deretter har små detaljer dryppet ut.

Vekk med tradisjonell britisk mat og inn med trendretter, sier ryktene om bryllupsmaten. Bruden skal kanskje holde tale for første gang i et kongelig bryllup, hun har valgt å ikke ha forlover og kan hende har hun valgt amerikansk design på brudekjolen.

Bryllupskaken med smørkrem, sitron og hylleblomst trumfer den tradisjonstunge mursteinen av en fruktkake, til skrekkblandet fryd for britene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får fart i kondomsalget: Kongelig bryllup på britisk maner

Måtte si fra

Unionen mellom de to er likevel mer enn kakevalg og mulig tale fra bruden. Da prinsen og Markle ble sammen og senere forlovet seg, var det flere som reagerte.

Hun hadde vært gift tidligere, hun var ikke hvit og hun var TV-kjendis. Han valgte annerledes, og mediene og sosiale medier tok helt av. På et tidspunkt måtte prins Harry gå ut og ta til motmæle mot det han karakteriserte som sexistiske og rasistiske kommentarer fra nett-troll og på kommentarfeltene til artikler, samt rykter og sladder om de to i medier verden over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et uvanlig utspill fra en britisk kongelig, men beskjeden var klar: Ett sted går grensen. Samtidig gjorde prinsen det klart hva hans syn på egen oppgave er.

– Jeg og de andre medlemmene av kongefamilien er fullstendig klar over at vi er i en svært privilegert stilling. Jeg vil tilbringe resten av livet mitt med å gjøre meg den fortjent og prøve å trekke oppmerksomheten over på saker som virkelig betyr noe for meg, og som forhåpentligvis betyr noe for andre også, sa han til BBC da.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meghan Markle har vist seg å dele dette synet.

Dåp og tittel

Akkurat som storebror William etter hans bryllup, vil prins Harry få en ny tittel på lørdag. Det er farmor dronning Elizabeth som avgjør, og spekulasjonene går i at paret vil bli å kjenne som hertugparet av Sussex.

Andre alternativer er eventuelt hertugparet av Clarence eller Buckingham, men de fleste knappene ligger på Sussex.

Mens Harry også beholder prinsetittelen, kan ikke Meghan bli prinsesse Meghan. Selv om hun blir kongelig, må man være født inn i kongefamilien for å kunne sette prins eller prinsesse foran navnet sitt. Hun kan imidlertid bli titulert via mannen sin som «hennes kongelige høyhet prinsesse Henry av Wales».

Hvis paret får barn er det opp til dronning Elizabeth å avgjøre hvilke titler disse skal få.

Før de to kunne gifte seg, måtte Markle, som gikk på katolsk skole da hun vokste opp, både døpes og konfirmeres i den engelske kirke, noe som fant sted i stillhet tidligere i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Harry og Meghan Markles bryllup

* Prins Harry gifter seg med Rachel Meghan Markle i St. George's Chapel i Windsor Castle lørdag 19. mai. Vielsen starter klokka 13 norsk tid (klokka 12 lokal tid).

* Gjestene ankommer kapellet i god tid før klokken 12, og alt blir sendt på TV.

* Fra kl. 12 kommer de kongelige gjestene.

* Brudgommen ankommer sammen med sin forlover og bror, prins William, trolig til fots, muligens rundt kl. 12.45.

* Ifølge protokollen vil dronning Elizabeth ankomme rett før bruden, omkring kl. 12.55.

* Bruden ankommer i bil med sin mor, Doria Ragland, rett før kl. 13.

* Selve seremonien begynner kl. 13 og tar rundt en time.

* Erkebiskopen av Canterbury Justin Welby skal vie brudeparet, mens David Conner, dekan av Windsor, leder gudstjenesten.

* En av søstrene til brudgommens avdøde mor, prinsesse Diana, skal lese for brudeparet i kirken.

* Bruden skulle egentlig ha blitt fulgt opp kirkegulvet av sin far, men han sliter med hjerteproblemer og vil ikke være til stede.

* Rundt kl. 14 kommer de nygifte ut sammen med alle de ti blomsterbarna og vil bli møtt av 2.640 spesielt inviterte på Windsor Castle.

* Paret har valgt en åpen hestevogn, en Ascot Landau, som skal ta dem en 25 minutters runde gjennom gatene i Windsor så folket kan få et glimt av de nygifte.

* Etter turen er det duket for mottakelse i St. George's Hall på Windsor Castle for de 600 som var invitert til vielsen.

* På kvelden har brudgommens far, prins Charles, invitert til privat fest for 200 venner og familie i Frogmore House.

Ikke helt Kate

Denne uka ble for øvrig den håndskrevne erklæringen fra dronning Elizabeth vist fram, der hun gir sitt tillatelse til at prins Harry gifter seg med Markle. Det ble raskt lagt merke til at ordlyden var litt annerledes enn da prins William fikk lov til å gifte seg med Katherine Middleton.

Sistnevnte ble nemlig beskrevet av dronningen som «vår trofaste og kjære Katherine», mens Markle ikke får samme adjektiver foran navnet sitt. Ifølge The Sun er dette fordi Markle er amerikaner, og dermed ikke automatisk får samme tillit.

Det er ventet at paret vil få et mye mer personlig og varmere brev med gratulasjoner fra dronningen så snart de er gift.

Torsdag ble det kjent at Markles far likevel ikke kommer i bryllupet på grunn av helseproblemer. Opprinnelig var det meningen at Thomas Markle skulle føre datteren opp kirkegulvet i Windsor.