FN-eksperter står klare til å dra til Nord-Korea for å inspisere stenging av atomtestanlegg

Satellittbilde av Nord-Koreas atomtestanlegg Punggye-ri. Foto: AP / NTB scanpix
Satellittbilde av Nord-Koreas atomtestanlegg Punggye-ri. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Organisasjonen for prøvestansavtalen (CTBTO) står klar til å sende eksperter til Nord-Korea for å bekrefte stengingen av atomtestanlegget Punggye-ri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– CTBTO har den nødvendig ekspertise, unik verifiseringsteknologi og høyt aktet internasjonal troverdighet til å bekrefte og overvåke stengingen av atomtestanlegget Punggye-ri, sier lederen for FN-organisasjonen CTBTO, Lassina Zerbo.

Les også: Nord-Korea vil ikke møte krav om atomnedrustning

Nord-Korea kunngjorde i forrige uke at landet skal legge ned anlegget under en seremoni som skal finne sted mellom 23. og 25. mai. CTBTO er riktig nok ikke i noen posisjon til å utgjøre noe betydningsfullt arbeid innen den tid, men kan være i stand til å gjøre det før det planlagte toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump 12. juni, legger Zerbo til.

Aktuelt: – Ved å skrote atomavtalen med Iran sender Trump en forferdelig beskjed til Kim Jong-un

– Hvis vi blir bedt om å bidra på noe som helst slags vis innen toppmøtet, så er det noe vi kan få i stand, sier han, og viser til at CTBTO kan sette sammen et team med eksperter på en ukes varsel. Det er ikke noe hinder at Nord-Korea ikke har underskrevet på prøvestansavtalen (CTBT), opplyser han videre.

Verken Nord-Korea eller andre parter har så langt bedt CTBTO om bistand, opplyste Zerbo onsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden