Meny

Italienske populister vurderte å skrote eurosamarbeidet

Femstjernersbevegelsens (M5S) leder Luigi Di Maio har ennå ikke kommet til enighet med Ligaen om å lage ny regjering i Italia. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Femstjernersbevegelsen og Ligaen, de to populistiske partiene som forsøker å danne ny regjering i Italia, har vurdert å trekke landet ut av eurosamarbeidet.

Å tre ut av eurosamarbeidet og beholde egen nasjonal valuta i stedet, reforhandle EU-avtaler og få Den europeiske sentralbanken til å avskrive 250 milliarder euro på Italias statsgjeld, er noen av tiltakene som foreslås i et utkast til regjeringsavtale mellom Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen.

Utkastet ble publisert av den amerikanske nettavisen Huffington Posts italienske utgave tirsdag kveld.

I det 39 sider lange dokumentet foreslås det også å etablere en «forsoningskomité» som skal jobbe side ved side med regjeringen, og som skal ha ansvar for å finne løsninger på enhver uenighet mellom de to svært ulike partiene.

I en uttalelse fra de to partiene heter det at utkastet, som er datert mandag, allerede er blitt «utdatert» og at det har blitt gjenstand for «betydelige endringer» siden da.

– Mye av innholdet er blitt radikalt endret. Når det gjelder euroen, for eksempel, har partiene allerede besluttet å ikke stille spørsmål ved den europeiske fellesvalutaen. Derfor er den publiserte utgaven av dokumentet ikke i tråd med det nåværende utkastet, heter det i uttalelsen.

Innholdet i det publiserte dokumentet førte onsdag til negativ utvikling på Milano-børsen. Der åpnet markedet med en nedgang på 0,75 prosent. Også markedsrentene utviklet seg negativt.

M5S og Ligaen har ennå ikke kommet til enighet om ny regjering, to måneder etter valget.

(©NTB)

Populært