Italienske populister vurderte å skrote eurosamarbeidet

Femstjernersbevegelsens (M5S) leder Luigi Di Maio har ennå ikke kommet til enighet med Ligaen om å lage ny regjering i Italia. Foto: AP / NTB scanpix
Femstjernersbevegelsens (M5S) leder Luigi Di Maio har ennå ikke kommet til enighet med Ligaen om å lage ny regjering i Italia. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Femstjernersbevegelsen og Ligaen, de to populistiske partiene som forsøker å danne ny regjering i Italia, har vurdert å trekke landet ut av eurosamarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å tre ut av eurosamarbeidet og beholde egen nasjonal valuta i stedet, reforhandle EU-avtaler og få Den europeiske sentralbanken til å avskrive 250 milliarder euro på Italias statsgjeld, er noen av tiltakene som foreslås i et utkast til regjeringsavtale mellom Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen.

Utkastet ble publisert av den amerikanske nettavisen Huffington Posts italienske utgave tirsdag kveld.

I det 39 sider lange dokumentet foreslås det også å etablere en «forsoningskomité» som skal jobbe side ved side med regjeringen, og som skal ha ansvar for å finne løsninger på enhver uenighet mellom de to svært ulike partiene.

I en uttalelse fra de to partiene heter det at utkastet, som er datert mandag, allerede er blitt «utdatert» og at det har blitt gjenstand for «betydelige endringer» siden da.

– Mye av innholdet er blitt radikalt endret. Når det gjelder euroen, for eksempel, har partiene allerede besluttet å ikke stille spørsmål ved den europeiske fellesvalutaen. Derfor er den publiserte utgaven av dokumentet ikke i tråd med det nåværende utkastet, heter det i uttalelsen.

Innholdet i det publiserte dokumentet førte onsdag til negativ utvikling på Milano-børsen. Der åpnet markedet med en nedgang på 0,75 prosent. Også markedsrentene utviklet seg negativt.

M5S og Ligaen har ennå ikke kommet til enighet om ny regjering, to måneder etter valget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden