Stadig flere blir drevet på flukt i eget land

33 år gamle Zahra, mor til seks, har i sju måneder bodd i en leir for internt fordrevne i Irak, etter at IS ble drevet ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix
33 år gamle Zahra, mor til seks, har i sju måneder bodd i en leir for internt fordrevne i Irak, etter at IS ble drevet ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kriger og ekstremvær drev i fjor over 30 millioner mennesker på flukt i egne land, og antallet internt fordrevne er nå rekordhøyt, viser nye tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver eneste dag i fjor ble i gjennomsnitt over 80.000 mennesker drevet på flukt fra sine hjem, viser en fersk rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

Nær 12 millioner mennesker måtte flykte på grunn av krig og konflikter. Syria og Kongo topper lista med henholdsvis 2,9 og 2,2 millioner nye internt fordrevne.

Irak, Sør-Sudan, Etiopia, Filippinene, Den sentralafrikanske republikk, Afghanistan, Somalia og El Salvador følger på de neste plassene over land med flest nye internflyktninger i 2017.

Jemen, som tidligere har toppet lista, er ikke lenger å finne blant de ti øverste. Ikke fordi situasjonen har bedret seg der, men fordi det ikke lenger lar seg gjøre å skaffe data over hvor mange som blir drevet på flukt, sier IDMCs leder Alexandra Bilak.

Det samme er trolig tilfelle i flere andre land, og det reelle tallet på internt fordrevne i verden kan derfor være langt høyere enn det som går fram av rapporten, advarer hun.

Aktuelt: Syrere leter etter savnede familiemedlemmer

Brutal krig

– Syrias brutale krig og flyktningkrisen har skapt overskrifter, men den store økningen i antallet internt fordrevne har blitt forbigått i stillhet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Konflikten har nå vart to år lenger enn andre verdenskrig og blitt til en maraton av lidelser, legger han til.

Det samlede antallet mennesker på flukt i eget land som følge av krig og konflikt ble i fjor doblet fra året før. Nesten 40 millioner mennesker er nå på flukt i eget land som følge av vold, krig og konflikter.

– Nødhjelpsarbeidet er blitt bedre, men vi må gjøre en større innsats for å hindre nye fordrivelser, beskytte mennesker og finne langvarige løsninger, sier han.

Aktuelt: Gazas barn sliter med mareritt og traumer

Voldsomme orkaner

Selv om kriger og konflikter tvinger mange mennesker bort fra sine hjem, var antallet som flyktet fra ekstremvær og katastrofer, noe trolig forårsaket av global oppvarming, enda høyere: nesten 19 millioner.

Nesten 9 millioner mennesker ble internflyktninger som følge av flom i 2017, mens 7,5 millioner flyktet fra orkaner og annet ekstremvær.

Her topper Kina lista med nærmere 4,5 millioner nye internflyktninger, etterfulgt av Filippinene med 2,5 millioner. De tre orkanene Harvey, Irma og Maria gjorde 1,7 millioner mennesker til internflyktninger både på Cuba og i USA, mens naturkreftene jaget nye 1,3 millioner mennesker på flukt i India.

Aktuelt: Hjemvendte afghanere jages på flukt igjen

Bangladesh, Vietnam, Etiopia og Nepal fulgte på de neste plassene på lista.

– Rapporten viser hvorfor vi trenger en ny tilnærming for å håndtere de store kostnadene som intern fordrivelse påfører – ikke bare på de berørte individene, men også på økonomien, stabiliteten og sikkerheten i de berørte landene, sier Alexandra Bilak.

Aktuelt:

Stor økning i antall flyktninger som ankommer Hellas fra Tyrkia

Advarer mot å bruke nødhjelp som forhandlingskort i Syria

Studie: 239.000 indiske jenter dør årlig på grunn av kjønnsdiskriminering

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden