Nord-Korea vil ikke møte krav om atomnedrustning

Amerikanerne på sin side sier at de forbereder til møtet som planlagt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea truer med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump hvis USA insisterer på at landet kvitter seg med sine atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil svare Trump-regjeringen på passende vis hvis de nærmer seg det nordkoreansk-amerikanske toppmøtet med et genuint ønske om å bedre forholdet, sa Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan onsdag, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

– Men hvis USA forsøker å tvinge oss opp i et hjørne for å presse oss til ensidig atomnedrustning, kommer vi ikke lenger til å være interessert i dialog. Vi kan da ikke annet enn å revurdere om vi skal delta på det planlagte toppmøtet mellom Nord-Korea og USA, sa han videre.

Kim understrekte også at Nord-Korea ikke vil kvitte seg med atomvåpnene sine i bytte mot økonomisk hjelp.

– Vi har aldri hatt noen forventning om støtte fra USA i arbeidet med å gjenoppbygge økonomien vår, sa den nordkoreanske viseutenriksministeren.

Aktuelt: – Ved å skrote atomavtalen med Iran sender Trump en forferdelig beskjed til Kim Jong-un

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærøvelse

Uttalelsene fra Nord-Korea kom i forbindelse med en ny, felles militærøvelse for USA og Sør-Korea. Øvelsen Max Thunder, som Nord-Korea mener er en invasjonsøvelse, startet mandag og skal vare i to uker.

Det lukkede regimet avlyste også planlagte samtaler med Sør-Korea, som skulle funnet sted onsdag, i lys av øvelsen. Det har fått Sør-Korea til å beklage avlysningen og samtidig forlange nye samtaler innen kort tid. Delegasjoner fra de to landene skulle etter planen møtes til samtaler i Fredshuset i Panmunjom ved grensa mellom landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Hva skjedde egentlig med atomfjellet i Nord-Korea?

Talsperson for det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet Baek Tae-hyun uttalte at Nord-Koreas avlysning var i strid med ånden fra forrige måneds koreanske toppmøte. Der ble Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in enige om å jobbet mot fullstendig atomnedrustning på den koreanske halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Jødisk gruppe hyller Trump for «profetisk prosess»

Fakta om Nord-Korea:

* Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn.

* Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.

* Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

* Nord-Korea har rundt 25 millioner innbyggere. Landets hær er den femte største i verden med én million soldater.

* Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nordkoreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea.

* Landets ledere mener de trenger våpnene for å forsvare seg mot USA og Sør-Korea, som ofte gjennomfører store militærøvelser nær Nord-Koreas grenser.

* I løpet av det siste året har Nord-Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.

* Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

* 12. mai skal Kim etter planen møte USAs president Donald Trump i Singapore.

Mildere tone

Den nye, hardere tonen fra Nord-Korea kommer etter at landet i lengre tid har vist tegn til en mildere tone overfor Sør-Korea og USA.

Den nordkoreanske FN-ambassadøren uttalte tirsdag at landet ville slutte seg til internasjonalt nedrustningsarbeid og gå inn for totalforbud mot atomprøvesprengninger. Samme dag dukket det også opp satellittbilder som viste at Nord-Korea var i gang med å avvikle atomtestanlegget Punggye-ri.

Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan ryke dersom USA krever full nordkoreansk atomnedrustning, sier Nord-Koreas viseutenriksminister onsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan ryke dersom USA krever full nordkoreansk atomnedrustning, sier Nord-Koreas viseutenriksminister onsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Dermed er det noe uklart hva landet ønsket å oppnå med å true med å avlyse toppmøtet mellom Kim og Trump. Noen analytikere tror Nord-Korea ønsker å styrke sin forhandlingsposisjon før møtet, mens andre frykter det verste, og viser til at landet også tidligere har gått bort fra løfter om atomnedrustning.

Aktuelt: – Etter at Trump ble president, finnes ikke «Vesten» mer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen forvarsler

De nordkoreanske truslene så ut til å komme overraskende på USA. Det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert sier de verken har fått formelle eller uformelle forvarsler om noe som helst, verken om test av atomvåpen eller toppmøtet, fra nordkoreanske tjenestemenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker også at de felles militærøvelsene med Sør-Korea er lovlige og vil fortsette, i likhet med planleggingen av toppmøtet med Kim.

– Det vi har å gå etter er det Kim Jong-un har sagt tidligere, at han forstår hvor viktig det er for USA å ha disse felles militærøvelsene, sa Nauert.

Hun fikk støtte fra Japan, som også understreker viktigheten av å opprettholde sanksjonene mot Nord-Korea inntil landet endrer sin atomvåpenpolitikk.

– Øvelsene er viktige for å opprettholde regional fred og sikkerhet, sier regjeringstalsmann Yasutoshi Nishimura.

Aktuelt:

– Nord-Korea har begynt å ødelegge atomanlegg

Trump takker Kim for løslatelse av tre amerikanere i Nord-Korea