Rekordhøyt antall internt fordrevne

33 år gamle Zahra, mor til seks, har i sju måneder bodd i en leir for internt fordrevne i Irak, etter at IS ble drevet ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix
33 år gamle Zahra, mor til seks, har i sju måneder bodd i en leir for internt fordrevne i Irak, etter at IS ble drevet ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kriger og ekstremvær førte til at drøyt 30 millioner mennesker ble drevet på flukt fra sine hjem i fjor, viser nye tall. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at hver dag ble over 80.000 mennesker tvunget på flukt, viser en fersk oversikt fra Flyktninghjelpen og organisasjonen Internal displacement monitoring centre (IDMC).

Av de nye internt fordrevne har nær 12 millioner (39 prosent) måttet flykte på grunn av vold og konflikter. Det er nesten dobbelt så mye som året før. Tallet på internt fordrevne på grunn av konflikt er nå kommet opp i nesten 40 millioner på verdensbasis.

Det høye tallet bør være en vekker, mener generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Nødhjelpsarbeidet er blitt bedre, men vi må gjøre en større innsats for å hindre nye fordrivelser, beskytte mennesker og finne langvarige løsninger, sier han.

Ikke uventet var det krigen i Syria som førte til flest internt fordrevne i 2017, med i alt 2,9 millioner nye hjemløse. Nest øverst på den triste lista er Kongo, der 2,2 millioner måtte flykte fra hjemmene sine. I Irak ble nesten 1,4 millioner mennesker fordrevet.

Drøyt 60 prosent av de nye fordrevne, nesten 19 millioner, har måttet flykte på grunn av ekstremvær og katastrofer. Her topper Kina lista med nærmere 4,5 millioner fordrevne. På Filippinene har drøyt 2,5 millioner mistet hjemmene sine, mens det samme er tilfelle for 1,7 millioner mennesker på Cuba og nesten like mange i USA.

Også India, Bangladesh og Somalia havner høyt oppe på lista.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden