Irlands statsminister kritiserer anti-abortkampanje

Irlands statsminister Leo Varadkar (t.v.) og helseminister Simon Harris Prime på jobb for å overtale det irske folket. Folkeavstemningen om abort er 25. mai. Foto: Brian Lawless / PA via AP / NTB scanpix
Irlands statsminister Leo Varadkar (t.v.) og helseminister Simon Harris Prime på jobb for å overtale det irske folket. Folkeavstemningen om abort er 25. mai. Foto: Brian Lawless / PA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Irlands statsminister Leo Varadkar kritiserer abortmotstandere for bruk av folk med Downs syndrom i oppbygningen til folkeavstemningen 25. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kommer etter at tilhengere av den eksisterende abortlovgivningen gjentatte ganger har uttalt at liberalisering av loven ville føre til en slutt på fødsler av babyer med Downs syndrom.

– Det er feil, fordi vi har gjort det veldig klart i den foreslåtte lovgivningen at funksjonshemning ikke vil være grunn til å avslutte et svangerskap, sa Varadkar ifølge kringkasteren RTE.

– Det er en rekke forsøk fra nei-siden til å skape forvirring, sa Varadkar.

Statsministeren opplyste at det er hengt opp flere plakater som hevder at 90 prosent av svangerskap i Storbritannia der Downs syndrom er diagnostisert, blir avsluttet.

Tirsdag presenterte abortmotstandere en video med en gutt med Downs syndrom som ber om at forbudet mot abort skal opprettholdes.

– Jeg heter Conor. Jeg er fra Drogheda. Jeg elsker livet mitt. Vær så snill: Redd babyer med Downs syndrom, sier gutten i den 20 sekunder lange videoen.

Irland, der katolisismen står sterkt, har den strengeste abortlovgivingen i Europa. Abort er kun lov når kvinnens liv er i fare. Tusenvis av irske kvinner reiser hvert år til Storbritannia for å utført abort der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden