Navalnyj dømt til 30 dagers fengsel for Putin-demonstrasjoner

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er dømt til én måneds fengsel for å ha organisert demonstrasjoner mot president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navalnyj er kjent skyldig i å ha organisert ulovlige demonstrasjoner, heter det i tirsdagens kjennelse.

Kjennelsen skulle ha vært klar fredag, men domsavsigelsen ble utsatt for å få tid til vitneavhør av politifolk som deltok i pågripelsen av Navalnyj lørdag 5. mai. Navalnyj ignorerte advarsler fra politiet om at demonstrasjonen han deltok i var ulovlig, forklarte en av politifolkene i retten tirsdag. 15 politifolk hadde fått tillatelse til å bruke fysisk makt, fortalte han videre.

– Jeg anser min pågripelse som ulovlig og mine rettigheter ble krenket, sa Navalnyj i retten, som mener han hadde grunnlovsfestet rett til å gjennomføre demonstrasjonen. Navalnyjs forsvarer Vadim Kobzev sa rettssaken hadde «klare politiske motiver».

– Myndighetene har startet arbeidet med å danne ny regjering og forsøker nå med alle midler å frata Navalnyj friheten og å hindre ham fra å reagere mot denne prosessen, sa Kobzev.

41 år gamle Navalnyj var på grunn av en tidligere dom for underslag utestengt fra deltakelse i presidentvalget i mars. Han oppfordret til landsomfattende demonstrasjoner 5. mai i protest mot innsettelsen av Putin. Nesten 1.600 demonstranter ble pågrepet i 27 byer i Russland, ifølge OVD-Info, et nettsted som overvåker og kartlegger pågripelser i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden