Solberg frykter EU-toll 

Statsminister Erna Solberg møtte pressen sammen med Østerrikes statsminister Sebastian Kurz da hun besøkte Wien mandag. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg møtte pressen sammen med Østerrikes statsminister Sebastian Kurz da hun besøkte Wien mandag. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener Norge må få unntak hvis EU setter opp egne handelsbarrierer for å beskytte seg mot konsekvensene av USAs nye toll. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg var mandag på besøk i Wien. Der møtte hun statsminister Sebastian Kurz for å diskutere EU-politikk før Østerrike overtar formannskapet i EU neste halvår.

Et hovedbudskap fra Solbergs side var at EU må ta vare på Norge i handelskonflikten med USA.

– Vi mener det er helt grunnleggende at hvis det skulle komme noen restriksjoner fra EUs side som svar til amerikanerne, så må de i så fall ikke være rettet mot land som er med i det indre marked, sier Solberg på telefon til NTB.

Bakgrunnen er at EU vurderer å innføre beskyttelsestoll som svar på den nye ekstratollen på stål og aluminium i USA. Formålet vil være å forhindre at stål og aluminium dumpes på europeiske markeder.

Norges problem er at vi står utenfor EUs tollunion. Norge og norske eksportører kan derfor bli hardt rammet hvis EU bestemmer seg for å øke tollsatsene.

Solberg forteller at hun opplevde Kurz som interessert og lyttende i saken.

Etter det NTB kjenner til, har EUs medlemsland ennå ikke kommet så langt i prosessen at det har vært spesifikke diskusjoner om mulige unntak for land som Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært