Solvik-Olsen i Brussel for å kjempe mot frislipp på veiene

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er mot liberalisering av kabotasjereglene i EU. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er mot liberalisering av kabotasjereglene i EU. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norge har alliert seg med ni av EUs medlemsland for å kjempe mot liberalisering av regelverket for lastebilnæringen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i Brussel for å delta på et møte i gruppen, som kaller seg Road Alliance.

– Siden vi ikke er på innsiden av EU-systemet, er det viktig for oss at vi kan være med i en slik allianse som dette, sier Solvik-Olsen til NTB.

Ifølge ham er medlemmene enige om at regelverket for lastebilnæringen ikke bør liberaliseres. Med seg på laget har Norge med seg land som Danmark, Frankrike, Sverige, Tyskland og Østerrike

Les også: Solvik-Olsen utelukker ikke å bli Frp-leder

Det er først og fremst et forslag om nye regler for kabotasje som bekymrer dem. Kabotasje vil si transport hvor en sjåfør frakter gods mellom forskjellige destinasjoner i et annet land enn hjemlandet.

Kan trekke ut

I dag er det strenge begrensninger på slik transport, men EU-land i øst presser på for en oppmyking. Solvik-Olsens er på sin side bekymret for at et frislipp skal føre til at norske lastebilsjåfører utkonkurreres av utenlandske aktører med lavere lønn.

Saken skal opp til diskusjon i EUs ministerråd i juni. Men forhandlingene kan fort trekke ut til høsten og kanskje neste år.

Ifølge Solvik-Olsen er landene i Road Alliance godt posisjonert.

– Ingen land vil kunne diktere dette alene, men jeg er ikke i tvil om at vi vil komme langt i vår retning, sier han.

Aktuelt: MDG-Lan hardt ut mot Frp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden