Blodbad: 52 palestinere drept av israelske soldater - åtte barn under 16

Palestinske demonstranter bærer en mann som ble skutt og såret.
Palestinske demonstranter bærer en mann som ble skutt og såret. Foto: Khalil Hamra / AP

70 år etter at staten Israel ble proklamert, drepte israelske soldater minst 52 palestinere på Gazastripen - åtte av dem barn. Palestinske myndigheter kaller det en massakre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte av de drepte er barn under 16 år, ifølge palestinernes FN-utsending. Også en rullestolbruker er blant de drepte, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.

– Vi fordømmer på det sterkeste disse grusomhetene begått av israelske okkupasjonsstyrker og deres massive bruk av makt mot sivile som har utøvd sin rett til å demonstrere fredfullt – og de har demonstrert fredfullt, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour mandag ettermiddag.

Helsedepartementet på Gazastripen opplyser at antall drepte palestinere har steget til 52. Videre er 2.238 såret, over 770 av dem av skudd, skriver den israelske avisen Haaretz

Den palestinske regjeringen anklager Israel for å begå en massakre og ber verdenssamfunnet om å få en slutt på voldsbruken.

– Det trengs en øyeblikkelig internasjonal intervensjon for å få en slutt på den forferdelige massakren de israelske okkupasjonsstyrkene begår mot vårt heroiske folk på Gazastripen, sier regjeringstalsmannen Yusuf al-Mahmoud.

Amnesty International kaller Israels voldsbruk mot ubevæpnede demonstranter et åpenbart brudd på internasjonale lover og menneskerettighetene og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slutter seg til kritikken.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene, sier hun.

Bryter menneskerettighetene

– Vi er vitne til et åpenbart brudd på internasjonal lov og menneskerettighetene. Disse grufullhetene må øyeblikkelig opphøre, tvitrer menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

Palestinerne på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dødstallet mandag er det høyeste i løpet av én dag så langt.

Over 80 palestinere er drept de siste ukene, de aller fleste etter å ha blitt skutt under demonstrasjoner langs grensa. Blant de drepte er flere barn og to pressefotografer.

Over 2.000 palestinere er truffet av skudd under demonstrasjonene, og mange av dem er skadd for livet.

65 palestinere på Gazastripen er drept og over 2.000 er skutt og såret av israelske soldater siden de ukentlige demonstrasjonene mot okkupasjon og USAs ambassadeflytting til Jerusalem startet i mars. Foto: Khalil Hamra / AP
65 palestinere på Gazastripen er drept og over 2.000 er skutt og såret av israelske soldater siden de ukentlige demonstrasjonene mot okkupasjon og USAs ambassadeflytting til Jerusalem startet i mars. Foto: Khalil Hamra / AP

Kommentar: Hellig by unnfanget i strid

Internasjonal kritikk

Israel argumenterer med at det forsvarer landets grenser og anklager Hamas, som styrer Gazastripen, for å bruke demonstrasjonene som bakteppe for å utføre angrep.

Den israelske hæren (IDF) anslår at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner.

Noen av demonstrantene tente fyr på bildekk for å røyklegge området, i håp om at det skulle gjøre det vanskeligere for de israelske skarpskytterne å treffe. Flere kastet også stein og skjøt med sprettert mot den strengt bevoktede grensa.

Israel har høstet sterk internasjonal kritikk og anklages for overdreven maktbruk mot demonstrantene.

Både FN, EU og menneskerettsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske myndigheter har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.

Fakta om Gazastripen:

* Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

* Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men gitt tilbake til palestinerne i 2005. Israel kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt.

* I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

* I 2007 kom det til væpnet strid som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av enklaven.

* Palestinernes president, Fatah-leder Mahmoud Abbas, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsetter å styre på Gazastripen.

* Israel har innført en streng blokade av området, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel.

* Israel har det siste tiåret gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven, som har kostet tusenvis av palestinere livet og forårsaket store materielle ødeleggelser.

* Enklaven mangler elektrisitet store deler av døgnet, 95 prosent av vannet er udrikkelig og offentlige tjenester blir stadig dårligere.

* Arbeidsledigheten er på rundt 50 prosent, og 80 prosent av innbyggerne er avhengige av matvarehjelp utenfra.

Hjertet av konflikten

Øst-Jerusalem er i dag hjem for 320.000 palestinere og rundt 210.000 israelske bosettere, og regnes som hjertet i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, som i 1993 resulterte i Oslo-avtalen og ga håp om fredelig sameksistens, har ligget død i flere år. Palestinerne nekter å forhandle videre så lenge Israel utvider de ulovlige bosetningene i okkuperte områder.

Palestinske demonstranter på Gazastripen setter fyr på bildekk i et forsøk på å røyklegge området og unngå å bli truffet av kuler fra israelske skarpskyttere ved grensa. Foto: Khalil Hamra / AP
Palestinske demonstranter på Gazastripen setter fyr på bildekk i et forsøk på å røyklegge området og unngå å bli truffet av kuler fra israelske skarpskyttere ved grensa. Foto: Khalil Hamra / AP

President Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av landets ambassade dit, har gjort situasjonen enda mer fastlåst.

Aktuelt: Israel runder 70 med ytre strid og indre splid

– Brøt løfter

– Trump har brutt løfter om å vente med å flytte ambassaden for å gi fredssamtalene en sjanse. USA er ikke lengre en partner, sa palestinernes mangeårige forhandlingsleder, PLOs generalsekretær Saeb Erekat, mandag.

– Trump-regjeringen er nå en del av problemet. Verden trenger ekte ledere, og de i Det hvite hus er eiendomsmeglere, ikke ledere, sa han.

Iran går også hardt ut mot ambassadeflyttingen og kaller Trumps beslutning uintelligent.

– USAs nåværende president er ikke i stand til å se og bedømme de langsiktige konsekvensene av sine handlinger. Slik manglende intelligens kan bli kostbart for statsmenn, som til slutt vil måtte betale prisen, sier presidenten i den iranske nasjonalforsamlingen, Ali Larijani.

Aktuelt: Russland: Israel sendte 28 fly og skjøt 70 missiler mot Syria

Norsk kritikk

EU, Russland og de fleste andre land, også Norge, har rettet krass kritikk mot Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som israelsk hovedstad.

Tusenvis av palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag langs grensa i forbindelse med 70-årsdagen for Israels opprettelse. Foto: Khalil Hamra / AP
Tusenvis av palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag langs grensa i forbindelse med 70-årsdagen for Israels opprettelse. Foto: Khalil Hamra / AP

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ga uttrykk for dyp bekymring da Trump kunngjorde sin beslutning i desember og mente at det kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet.

– Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa hun.

Norge var derfor heller ikke blant de drøyt 30-landene som deltok under Israels offisielle markering av ambassadeåpningen søndag.

Aktuelt: Israel stenger grenseovergang til Gazastripen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært