Pompeo vil gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier

USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha i Washington. Han sier at USA må gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier om det skal bli mulig å få til en atomavtale. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha i Washington. Han sier at USA må gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier om det skal bli mulig å få til en atomavtale. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at USA må gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier om det skal bli mulig å få til en atomavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pompeo møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i forrige uke i Pyongyang, blant annet som ledd i forberedelsene til toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump i Singapore 12. juni.

Trumps mål er å overtale Nord-Korea til å kvitte seg med atomvåpnene på permanent basis, mot at USA hjelper det fattige landet med økonomisk utvikling.

På spørsmål han ble stilt i TV-programmet Fox News Sunday om det betyr at USA forsikrer Kim om at han kan forbli ved makten om han går med på USAs krav, svarte Pompeo at USA må gi ham sikkerhetsgarantier.

Pompeo kom ikke med flere detaljer, men kommentaren kan tyde på at USA gir Nord-Korea samme type sikkerhetsgarantier som landet tidligere har krevd.

Nord-Korea kunngjorde lørdag at alle tunnelene i testområdet for atomvåpen i det nordøstlige Nord-Korea skal ødelegges innen to uker, i god tid før toppmøtet. Pompeo kaller det et viktig skritt på veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

John Bolton, som er nasjonal sikkerhetsrådgiver, gjør det klart at en avtale må innebære at alle atomvåpen og anrikingsmekanismer for uran og plutonium må demonteres og fraktes til USA, og at det samme gjelder landets ballistiske missiler.

Nord-Korea har fra før gjort det klart at de trenger atomvåpen for å avverge det de mener er USAs mål om å kvele økonomien deres og styrte regimet. Det er fortsatt uklart om Kim til sjuende og sist vil gi fra seg våpnene han trolig mener er regimets eneste garanti for overlevelse.