Foreldre tok med barna i døden i angrep mot kirker i Indonesia

Knust glass ligger strødd på gaten utenfor Santa Maria-kirken i Surabaya, en av flere kirker som søndag morgen ble angrepet av selvmordsbombere. Foto: Trisnadi / AP / NTB scanpix
Knust glass ligger strødd på gaten utenfor Santa Maria-kirken i Surabaya, en av flere kirker som søndag morgen ble angrepet av selvmordsbombere. Foto: Trisnadi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et foreldrepar med fire barn, de to yngste døtre på ni og tolv år, sto bak tre selvmordsangrep mot kirker i Indonesia søndag, ifølge politiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesias politisjef, Tito Karnavian, sier at familien nylig var kommet tilbake til Indonesia fra Syria.

Han opplyser at faren først sprengte en bilbombe. To sønner på 16 og 18 år brukte deretter motorsykler til å utføre sitt angrep, mens moren sprengte seg selv i lufta etter å ha kommet til en tredje kirke med to døtre på 12 og 9 år. Begge jentene hadde også bombebelter på seg, opplyser politisjefen.

Minst 13 personer ble drept, blant dem hele familien på seks. I tillegg ble minst 41 personer såret i angrepet som Indonesias president Joko Widodo kalte feigt og barbarisk.

Angrepet rammet de tre kirkene i Indonesias nest største by Surabaya idet søndagens morgengudstjenester skulle innledes.

Via en melding på Aamaq, et nettsted som regnes som propagandatalerør for IS, hevdet jihadistgruppa at de sto bak angrepet.

Det første angrepet rammet byens pinsekirke klokka 7.30, og få minutter senere slo de to sønnene til ved den katolske Santa Maria-kirken, mens moren tok med seg døtrene i døden i Diponegoro-kirken.

– Klemte en sivil

Et øyenvitne forteller at kvinnen hadde med seg to vesker til kirken, og at hun presset seg inn på kirkens område etter at en vakt forsøkte å stanse henne.

– Plutselig klemte hun en sivil person, og så eksploderte det, sier en vakt med navn Antonius til nyhetsbyrået AP.

Angrepet er det verste mot kristne i Indonesia siden 15 personer ble drept og nesten 100 såret i et angrep mot flere kirker julaften i 2000.

Indonesias verste terrorangrep var på Bali, der 202 mennesker, de fleste utlendinger, ble drept på én kveld i 2002. Men bruken av barn i terrorangrepet søndag utløste en bølge av avsky i hele landet.

Terrornettverket som sto bak Bali-bombene, er effektivt knust av politiet, men i de siste årene er det advart mot nye farer fra de rundt 1.100 indonesierne som er på vei hjem etter opphold hos IS i Syria.

Anklager IS-tilhengere

Indonesiske myndigheter hevder at det er Jamaah Ansharut Daulah (JAD), et lokalt nettverk av militante islamister som har sverget troskap til IS, som står bak angrepet.

– De planla et angrep mot politiet 11. mai, men fordi politiet var forberedt, fant de andre mål, sier talsperson Wawan Purwanto i landets statlige etterretningsorgan.

TV-bilder viser murblokker spredt omkring inngangspartiet ved en av kirkene, mens politiet holder vakt ved det avsperrede området. Undersøkelser av levningene av moren og de to døtrene viste at alle tre hadde bombebelter på seg.

Surabaya er provinshovedstad i Jawa Timur, som ligger øst på øya Java, like vest for Bali. Rundt 9 prosent av Indonesias innbyggere er kristne, mange av dem fra den kinesiske minoriteten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært