FN: Fortsatt sultproblemer i Nord-Korea

Verdens matvareprogram (WFP) besøkte 9. mai en barnehage i provinsen Sør-Hwanghae i Nord-Korea. Omkring 1,3 millioner barn er avhengige av et offentlig system for utlevering av matrasjoner bestående av korn og poteter, ifølge en FN-rapport fra mars i år. Foto: World Food Program via AP / NTB scanpix
Verdens matvareprogram (WFP) besøkte 9. mai en barnehage i provinsen Sør-Hwanghae i Nord-Korea. Omkring 1,3 millioner barn er avhengige av et offentlig system for utlevering av matrasjoner bestående av korn og poteter, ifølge en FN-rapport fra mars i år. Foto: World Food Program via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nord-Korea har et alvorlig sultproblem, men situasjonen er langt bedre enn på 1990-tallet, konkluderer Verdens matvareprogram (WFP) etter et besøk i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er David Beasley, sjef for FNs spydspiss i kampen mot sult, som i fire dager har fått reise fritt rundt i Nord-Korea.

– Noe av det sterkeste jeg opplevde, var ute på landsbygda. Det er vår, og de planter ting. Det er ikke noe mekanisering. De har okser som drar ploger, de har menn og kvinner ute på åkerne, sier Beasley.

På 1990-tallet ble Nord-Korea rammet av en voldsom sultkatastrofe der flere hundretusener døde som følge av matmangel.

Beasley sier han «får en følelse av et nytt kapittel i historien» av å være i landet 20 år senere.

– Jeg så ikke sultproblemer sånn som på 1990-tallet, og det er gode nyheter. Men om det er en sultproblem fremdeles, og om det er underernæring? Det er det ingen tvil om, sier WFP-sjefen.

Bare en femdel av Nord-Korea består av dyrkbar mark. Derfor er omkring 18 millioner nordkoreanere, inkludert 1,3 millioner barn under fem år, avhengige av et offentlig system for utlevering av matrasjoner bestående av korn og poteter, ifølge en FN-rapport fra mars i år.

Rapporten fastslår at omkring 41 prosent av befolkningen, drøyt 10 millioner mennesker, er underernært.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden