Over 20 pågrepet i sjelden protest i Egypt

Al Shohada metrostasjon i Kairo, fotografert i fjor sommer. Arkivfoto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix
Al Shohada metrostasjon i Kairo, fotografert i fjor sommer. Arkivfoto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 21 personer er pågrepet etter en sjelden protest mot regjeringen i Egypt, ifølge politikilder. Protestene i Kairo ble utløst av økte billettpriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av lørdagens pågripelser skjedde på T-banestasjonen Helwan i den sørlige utkanten av Egypts hovedstad, opplyser nyhetsbyrået APs kilder.

Bakgrunnen for protesten er at regjeringen overraskende besluttet å øke billettprisene på T-banen med hele 250 prosent.

Videoer lagt ut på internett, viser rasende pendlere som roper slagord mot regjeringen. Noen hopper over de elektroniske billettsperringene for å slippe å kjøpe billett. Andre videoer viser sivile politimenn i basketak med de reisende.

Demonstrasjoner har vært sjelden kost i Egypt siden regjeringen i 2013 forbød offentlige samlinger uten tillatelse fra innenriksdepartementet.

Nesten fem millioner mennesker tar daglig T-banen i Kairo, som har rundt 20 millioner innbyggere.

Prisøkningen innebærer at en T-banebillett i Kairo nå koster mellom 90 øre og 3 kroner, avhengig av hvor mange stasjoner man reiser på banens tre linjer.

Lørdagens protester var svært begrenset i omfang. Men de er de første protestene rettet mot regjeringens omfattende kutt, som har rammet befolkningen hardt.

Kuttene startet i 2014. De ble trappet opp i 2016 da Egypt inngikk en avtale med Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på over 90 milliarder kroner. Regjeringen har innført moms, kuttet drivstoffsubsidiene og økt billettprisene, mens inflasjonen har økt kraftig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært