Pompeo lokker Nord-Korea med økonomisk hjelp

USAs utenriksminister Mike Pompeo (til venstre) på besøk hos Kim Jong-un i Pyongyang onsdag. Uavhengige journalister fikk ikke dekke møtet, så bildet er levert av nordkoreanske myndigheter. Foto: KCNA / Korea News Service via AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo (til venstre) på besøk hos Kim Jong-un i Pyongyang onsdag. Uavhengige journalister fikk ikke dekke møtet, så bildet er levert av nordkoreanske myndigheter. Foto: KCNA / Korea News Service via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Kim Jong-un kvitter seg med sine atomvåpen, vil USA bidra til å gjenoppbygge Nord-Koreas falleferdige økonomi, ifølge utenriksminister Mike Pompeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ga Pompeo et lite innblikk i hvordan USA ser for seg at forholdet til Nord-Korea kan bli dersom de skulle lykkes med å oppnå en atomavtale.

– Hvis Nord-Korea handler vågalt og raskt sørger for atomnedrustning, er USA klar til å samarbeide med Nord-Korea for å oppnå en velstand som er jevngod med våre sørkoreanske venners, sier Pompeo fredag.

Pompeo presenterte lokkemiddelet på en pressekonferanse med Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wa i Washington fredag.

Dagen før vendte Pompeo hjem fra sitt andre besøk til Pyongyang på kort tid. Utenriksministeren sier han hadde gode og innholdsrike samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Besøket resulterte i løslatelsen av tre amerikanere som var fengslet i Nord-Korea.

Krav

Siden USAs president Donald Trump kunngjorde at han skal møte Kim, har det vært reist mange spørsmål om hvorvidt de to lederne har samme mål for øye når de snakker om atomnedrustning. For USA betyr det at Pyongyang gir opp sitt atomvåpenarsenal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordkoreanerne har på sin side sagt at de nå er villige til å forhandle fordi de har lyktes i å bli en atomvåpenstat, noe som gjør det høyst usikkert om Kim er villig til å gi fra seg noen våpen.

Pompeo ser nå ut til å stille flere krav, og han sier det er nødt til å bli en fullstendig og beviselig atomnedrustning, noe som vil innebære inspeksjoner for å sikre at Nord-Korea føyer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det er full enighet om hva det ultimate målet er, sa Pompeo, uten at han ville utdype.

Kritisk

Sør-Koreas utenriksminister Kang roser Trumps planer om å møte Kim i Singapore 12. juni og kaller det en historisk mulighet. Hun påpeker imidlertid at det er behov for "lufttett" koordinering med USA i forkant av det planlagte toppmøtet.

Utenriksministeren understreket dessuten at amerikanske styrkers tilstedeværelse i Sør-Korea har spilt en avgjørende avskrekkende rolle de siste 65 årene. Derfor kan en endring i størrelsen på denne styrken ikke ligge på bordet under møtet mellom Trump og Kim, mener Kang.

– De neste par ukene vil bli kritisk, sier hun.