Meny

Forskere fant spor etter 1500 år gammel massakre i Sverige

Dette er en ung person som ble offer for massakren på Öland. (Foto: Kalmar County Museum)
Dette er en ung person som ble offer for massakren på Öland. (Foto: Kalmar County Museum)

Og levningene er ikke blitt flyttet på etter massakren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øya Öland ligger langt sørøst i Sverige, og er en idyllisk lang, smal og flat sommerferieøy med mange hytter og vindmøller.

Men en meget dyster historie har blitt avdekket på Öland. Svenske arkeologer har nylig funnet restene av mer enn 26 mennesker som ble slaktet ned en gang på slutten 400-tallet e.Kr.

Levningene ble liggende, og ble nylig funnet akkurat som de lå da de døde. En mann ble funnet liggende over ildstedet i huset. Forskerne kan se at beina er forbrent, så det må ha brent i ildstedet da han falt eller døde.

Knoklene til to yngre mennesker ble funnet oppå hverandre, så den ene har blitt liggende over den andre. Mange av skjelettene bærer spor etter vold, og flere skaller har blitt slått med slagvåpen.

Les også: Vikingene tålte ikke fornærmelser

En mann har helt tydelig blitt slått i skulderen og i hoften.

Massakren blir beskrevet i en ny artikkel i tidsskriftet Antiquity, og arkeologene setter hendelsen i sammenheng med en spesiell tidsperiode i europeisk historie: Folkevandringstiden.

Forskning.no har snakket med Frode Iversen om massakren og tiden den skjedde i. Han er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum, og har jobbet mye med akkurat folkevandringstiden.

– Dette er helt oppsiktsvekkende, jeg tror ikke det finnes noe lignende i hele Skandinavia, sier Iversen.

Men hva var det egentlig som skjedde på Öland denne dagen på slutten av 400-tallet?

Ringfort

Bare for å sette tidsperspektivet her, så er dette flere hundre år før det vi kaller vikingtiden begynner rundt år 800 e.Kr.

Og det er mye vi ikke vet om livet i Skandinavia på denne tiden. Dette er så tidlig at det nesten ikke finnes noen skriftlige kilder om livet her, så mye av kunnskapen kommer fra gjenstander og levninger funnet i bakken.

Massakren skjedde på et sted som kalles Sandby borg, som er en ringformet konstruksjon som sannsynligvis hadde mange forskjellige funksjoner. Det var i små hus inne i denne borgen at levningene ble funnet.

Les også: Fimbulvinteren er ikke en myte

– Disse stedene var militære anlegg, men fungerte trolig også som religiøse samlingsplasser og tingsteder hvor det ble tatt juridiske beslutninger, forteller Iversen.

Og det var mange av dem. Bare på Öland er det over ti slike ringfort, og de fungerte som lokale maktsentre. Det var nesten som små fylker, men uten noen sterk sentral myndighet.

– De var ikke permanente bosetninger her, men et møtested for folk.

Dette er to mennesker, hvor den ene ligger over den andre. Arkeologene mener den ene falt over den andre, og ble liggende der. Den ene skallen har blitt slått til med et slagvåpen. (Foto: Kalmar County Museum)
Dette er to mennesker, hvor den ene ligger over den andre. Arkeologene mener den ene falt over den andre, og ble liggende der. Den ene skallen har blitt slått til med et slagvåpen. (Foto: Kalmar County Museum)

Det er også mange av disse runde samlingsplassene i Norge, som ligner anleggene på Öland, selv om borgene der er mye mer befestet. I Norge ble disse ringtunene brukt fram til rundt 1000-tallet i Trøndelag. Hvorfor de ble forlatt skal vi komme tilbake til.

Hva kan ha skjedd?

Det virker altså som at arkeologene fant menneskene på dette fortet akkurat som de døde for rundt 1500 år siden. Men dette er ganske rart.

– Hvorfor var det ingen som kom og begravde disse menneskene? spørFrode Iversen.

– Fortet ligger langs kysten, så man kan se for seg at noen kom for å plyndre dette fortet, men da ville de nok ha begravet sine døde etterpå.

Dette betyr også at hele fortet ble forlatt. Ingen kom og ryddet opp etter denne massakren, og ofrene fikk ligge uforstyrret i all tid fram til nå. Dette kan si noe om hvorfor massakren skjedde.

– Det kan virke som om fortet ble forlatt etter denne massakren, sier Iversen.

Arkeologene bak den nye artikkelen argumenterer for at fortet ble forlatt. Dette kan bety at fortet ikke lengre var viktig etter at folkene som bodde der ble drept. Makten var et annet sted.

Politisk ustabilitet

Arkeologene bak den nye oppdagelsen tolker den som et tegn på politisk ustabilitet i Nord-Europa på denne tiden.

Iversen gir et eksempel på hvordan det kan se ut.

kalmar museum 2

Dette er to mennesker, hvor den ene ligger over den andre. Arkeologene mener den ene falt over den andre, og ble liggende der. Den ene skallen har blitt slått til med et slagvåpen. (Foto: Kalmar County Museum)

Inne på fastlands-Sverige holdt folkegruppen Götene til på denne tiden. De la store landområder under seg. Fortet kan ha blitt raidet som en del av en lokal maktkamp.

– Vi vet at Öland senere lå helt i utkanten av götenes lovområde.

– Man kan tenke seg at det var en lokal militærstyrke på dette stedet, og den lokale eliten bodde her. Så kommer øst-götene og underlegger seg hele området.

Les også: Funn av et høystatus gårdstun fra folkevandringstiden på Ørlandet kampflybase

Da vil ikke den nye, mer sentrale makten ha noe lokalt maktsenter der ute, så fortet bare forlates – med ofrene liggende igjen. Ingen skulle ta dette fortet i bruk igjen.

Iversen understreker at dette bare er spekulering, så dette er kun et eksempel på hvordan en sånn konflikt kan ha sett ut. Man kan også forestille seg at det skjedde et angrep fra sør eller øst, men da gjenstår spørsmålet om hvorfor ingen gravla de døde.

– Kanskje framtidige isotopanalyser kan fortelle om de drepte var lokale eller fremmede krigere.

Akkurat hva som skjedde på Sandby borg vil vi nok aldri få vite. Men arkeologene har bare gravd ut en del av husene ved ringfortet, så mer informasjon kan nok dukke opp i tiden framover.

Forskerne har også bare gjort en datering basert på gjenstander og sannsynlig tidsrom, så de vil nok også gjøre karbondateringer for å komme til en mer nøyaktig beskrivelse av når massakren hendte.

Men hvorfor var det så mye politisk ustabilitet i Europa på denne tiden?

Romerrikets fall

Denne perioden i europeisk historie kalles som sagt folkevandringstiden. Det er fordi store mengder folk og grupper flyttet seg rundt på det europeiske kontinentet mellom 400 og 550 e.Kr.

Den største maktfaktoren på kontinentet, det Vest-romerske riket, var på vei til å bryte sammen. Romerriket hadde eksistert i forskjellige former i mer enn tusen år, og i år 476 var det kroken på døra.

Les også: Forskere leser Romerrikets historie i de gamle romernes kloakk

Dette var med på å endre maktforhold og handel over hele Europa, og forstyrrelsene kan ha hatt ringvirkninger helt til Öland i dagens Sverige, ifølge forskerne bak den nye artikkelen.

Men ander faktorer kan også ha spilt inn, ifølge Iversen.

Varme gir befolkningsvekst

– Vi vet at det var varmt klima i denne perioden, så det ville vært gode avlinger på denne tiden. Da er det også sannsynlig med befolkningsvekst, sier Iversen.

Han mener at denne befolkningsveksten også kan bidra til politisk ustabilitet.

– Vi ser det i arkeologien også, husene blir større på denne tiden og folk får flere dyr. Det kan bety at det er gode tider.

Ringtunene i Norge er i bruk litt lengre enn de som er i Sverige, men på et tidspunkt slutter folk å bruke dem her også.

– De går helt ut av bruk uten at vi har noen gode forklaringer på hvorfor det skjer.

– Det kan bety at det ikke er behov for disse fortene lengre. En måte å forstå dette på er at det blir mer stabile og større politiske enheter.

Referanser:

Alfsdotter mfl: A moment frozen in time: evidence of a late fifth-century massacre at Sandby borg. Antiquity, 2018. DOI: 10.15184/aqy.2018.21. Sammendrag

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Redningsaksjon i fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet
Siste nytt
13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterRedningsaksjon i fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet
Populært