Amerikansk militærfiasko i Niger skyldtes flere unngåelige feil

General Thomas D. Waldhauser, kommandør for U.S. Africa Command (t.v.) og stabssjef og etterforskningsleder Roger L. Cloutier la torsdag fram et sammendrag av rapporten som gir svar på hvorfor fire amerikanske soldater og fire soldater fra hæren i Niger ble drept i et bakhold 4. oktober i fjor. Foto: Pablo Martinez / AP / NTB scanpix
General Thomas D. Waldhauser, kommandør for U.S. Africa Command (t.v.) og stabssjef og etterforskningsleder Roger L. Cloutier la torsdag fram et sammendrag av rapporten som gir svar på hvorfor fire amerikanske soldater og fire soldater fra hæren i Niger ble drept i et bakhold 4. oktober i fjor. Foto: Pablo Martinez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske soldater manglet trening, ble strategisk utmanøvrert og var i undertall da fire amerikanere ble drept i Niger i fjor, konkluderer etterforskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også fire soldater fra hæren i Niger ble drept da de to landenes felles patrulje gikk i et bakhold 4. oktober i fjor. Det antas at angrepet ble utført av en islamistisk gruppe.

Etter sju måneder har etterforskerne kommet til at en rekke unngåelige feil ledet fram til bakholdsangrepet, der 46 amerikanske og nigerianske soldater havnet i åpen skuddveksling med mer enn 100 fiendtlige militante.

Utilstrekkelig trening

De amerikanske soldatene hadde ikke fått tilstrekkelig trening i forkant av oppdraget, konkluderer etterforskerne. Bare halvparten av styrkene hadde vært med på kollektive øvelser i Niger da angrepet skjedde.

Oppdraget, «å finne/fikse og, hvis mulig, arrestere» en sentral IS-skikkelse, ble dessuten bevisst kategorisert feilaktig, slik at det ikke skulle være nødvendige å tilkalle hjelp fra den amerikanske bataljonen i nabolandet Tsjad.

Skapte debatt

Den graderte rapporten, som amerikanske myndigheter har offentliggjort et sammendrag av, konkluderer ikke med noen hovedårsak for den militære tragedien. Enkelte faktorer fremheves likevel som viktigere enn andre.

– Fienden overrasket våre styrker strategisk, og vi kom i undertall med omtrent tre til en i styrkeforhold, heter det i sammendraget.

Hendelsen førte til en voldsom debatt om USAs rolle i Afrika. Flere amerikanske senatorer både fra Demokratene og Republikanerne har erkjent at de ikke visste hvor mange soldater USA hadde utstasjonert i Niger. Fremdeles er 800 amerikanske soldater utstasjonert i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden