Finaleklar Rybak vil senke skuldrene

Se videointervju med Rybak etter delfinalen.

Alexander Rybak sang torsdag kveld Norge videre til finalen i Eurovision Song Contest. Finalen holdes lørdag i Lisboa, og Rybak lover enda lavere skuldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De andre som gikk videre torsdag, var Serbia, Moldova, Ungarn, Ukraina, Sverige, Australia, Danmark, Slovenia og Nederland.

Norge ble lest opp som land nummer sju. Rekkefølgen var imidlertid tilfeldig og sier ingenting om hvem som fikk flest stemmer. Dette blir først kjent etter finalen.

Flere har merket seg at en del østeuropeiske land er blitt slått ut i semifinalene og antyder at det kan være en fordel med tanke på stemmer til Rybak, som ble født i Minsk i daværende Sovjetunionen.

– Jeg tror at folk er folk i alle land. Hvis jeg gjør det bra på scenen, har vi en sjanse, sier han.

Vil inspirere

Rybak fikk også spørsmål om hvordan det er å være blant favorittene.

– Det er hyggelig at folk tror på sangen, særlig når det er en sang som handler om å tro. Hele gjengen gikk inn i konkurransen med tanken om at hvis vi inspirerer én person, så er det verdt det, sier han.

Han vil forsøke å ha enda lavere skuldre i finalen lørdag.

– Nå er det en gang til, hvor jeg kanskje kan kose meg enda mer, sier Rybak – før han avbryter pressetreffet og begrunner det med at han må spare stemmen.

Ifølge den norske artisten er både Hanne Krogh og Elisabeth Andressen – som vant med Bobbysocks i 1985 – på vei til Lisboa.

Under pressekonferansen etter semifinalen ble det klart at Rybak skal opptre i første halvdel av finalen. Han er artist nummer sju på scenen – rett før arrangørlandet Portugal.

Kan kopiere Johnny Logan

Rybak har selv skrevet årets norske bidrag, «That's How You Write A Song». Han vant med «Fairytale» i 2009. Vinner han lørdag, blir han den andre artisten til å vinne konkurransen to ganger. Bare irske Johnny Logan har klart det før.

Rybak startet framføringen torsdag med å smile bredt og så ut til å kose seg på scenen. Én gang tok han seg til øret for å rette på enten mikrofonen eller øreproppen, men ellers kunne man ikke observere noe som ikke gikk etter planen.

Det karakteristiske hoppet med fela satt perfekt med pyroteknikken, og TV-seerne fikk glede av grafikk på skjermen perfekt synkronisert med Rybaks bevegelser.

Falt på bettinglistene

Som en kuriositet kunne programlederne i semifinalen nevne at Rybak sto for framføringen av sang nummer 1.500 i Eurovision Song Contests historie.

Spillselskapene flyttet etter framføringen torsdag Norge nedover på listene. Fra en andreplass falt Norge brått til en sjetteplass på Eurovisionworlds samlede oversikt. Sverige og Benjamin Ingrosso er foran oss.

Det vil imidlertid ha kommet som et stort sjokk om ikke Rybak tar Norge videre, og hadde man veddet på dette, ville mange selskaper ikke gitt noen gevinst i det hele tatt.

Tangering av rekord

Årets konkurranse arrangeres i Lisboa, etter at portugisiske Salvador Sobral sang landet til topps med låten «Amar pelos dois» i fjorårets finale. I år deltar 43 land, noe som er tangering av rekorden fra 2008 og 2011.

Den første semifinalen gikk tirsdag. Av de nordiske landene ble Island slått ut, mens Finland gikk videre. De øvrige som gikk til finalen, var Østerrike, Estland, Litauen, Tsjekkia, Bulgaria, Albania, Irland, Kypros og Israel – hvorav de to sistnevnte er de store favorittene hos spillselskapene.

«De fem store» i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) – Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia – går sammen med arrangørlandet rett til finalen. Den holdes, som de to semifinalene, i Altice Arena ved bredden av elva Tajo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden