Eksplosjon i Kilauea-vulkanen på Hawaii

Et bilde tatt av Kilauea-vulkanen på Hawaii lørdag. Foto: U.S. Rep. Tusli Gabbard / National Guard / AP / NTB scanpix
Et bilde tatt av Kilauea-vulkanen på Hawaii lørdag. Foto: U.S. Rep. Tusli Gabbard / National Guard / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er registrert en eksplosjon i den aktive Kilauea-vulkanen på Hawaii. Geologer mener vulkanen kan komme til å sprute ut store steiner de kommende ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen er trolig bare den første i en serie eksplosjoner som kan føre til at store steinblokker kastes flere hundre meter ut av vulkanen, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Småstein og grus kan bli kastet flere kilometer av gårde.

I en advarsel sendt onsdag, skriver USGS at risikoen for nye eksplosjoner stiger dersom lavaen synker under grunnvannsnivået. Ny tilførsel av vann vil også kunne føre til utslipp av aske og svoveldioksidgass.

– På nåværende tidspunkt kan vi ikke med sikkerhet si at det vil bli eksplosjoner, hvor store de eventuelt vil bli, eller hvor lenge slike eksplosjoner vil kunne vare, skriver USGS.

Siden Kilauea-vulkanen begynte å slippe ut lava 30. april, har 36 bygninger blitt ødelagt, deriblant 26 hjem.

Hawaii er en vulkansk øygruppe som består av mange eldre vulkaner og tre unge og aktive vulkaner. Disse omfatter jordas største vulkan, Mauna Loa, og den undersjøiske vulkanen, Loihi, i tillegg til Kilauea, som er en av verdens mest aktive vulkaner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden