Fransk nødsentral til kvinne i livsfare: – Vi skal alle dø en gang

<p>En ambulanse under utrykning i den franske byen Strasbourg.</p>
En ambulanse under utrykning i den franske byen Strasbourg. Foto: Rama / CC 2.0

En nødsentral i Frankrike er under etterforskning. En 22 år gammel kvinne døde av massiv organsvikt i etter å ha blitt latterliggjort av nødsentralen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ja, du kommer til å dø en gang. Som oss alle andre, ok? Ring en hjemmelege. jeg kan ikke gjøre det for deg.

Det var svaret fra medarbeideren på nødsentralen da Naomi Musenga (22) ringte og ba fortvilet om hjelp. Saken har nå vakt oppsikt og ført til oppvask i Frankrike, skriver AFP.

Av loggen som er publisert av avisen Heb'di, fremgår det at det eneste Musenga klarte å si var «jeg har smerter i magen» og «jeg har smerter i hele kroppen» og «jeg kommer til å dø», avbrutt av stønn. Medarbeideren gjentok at hun må ringe legen, eller hjemmelegen og oppga telefonnumrene dit.

– Har du forstått?, fulgte medarbeideren opp.

Etter en stillhet gjentok Musenga:

– Vær så snill, hjelp meg, ba hun.

– Jeg kan ikke gjøre det for deg, svarte medarbeideren og gjentok at hun måtte ringe lege.

Et anstrengt «ja» var det siste Musenga sa. Ifølge flere aviser slo også medarbeidere på sentralen vitser på hennes bekostning.

Til slutt klarte 22-åringen å ringe hjemmelegetjenesten som tilkalte ambulansen, ifølge Heb'di. Musengas hjerterytme sank drastisk på vei til sykehuset Nouvel hôpital civil i Strasbourg hvor hun fikk hjertestans.

Les også: Wara møtt av hardkjør om luftambulanse og beredskap

Legene prøvde å i ti minutter med hjertemassasje, men til ingen nytte. Hun etterlot seg en liten datter.

Multiorgansvikt

Nærmere granskning viser at Musenga døde av multiorgansvikt. Siden obduksjonen ble foretatt først 112 timer etter dødsfallet, så er det lite håp om å finne den nøyaktige årsaken.

Hendelsen har skapt sterke reaksjoner i Frankrike, skriver AFP. Den franske helseministeren Agnes Buyzn sier hun er «dypt opprørt» og har beordret en granskning av noe hun kaller «alvorlig svikt» i nødetaten.

Les også: Fransk museum oppdaget at halvparten av kunstsamlingen er falsk

Overbelastet helsevesen

Hendelsen har også rettet fokus mot et overbelastet helsevesen, der leger og sykepleiere har lenge advart mot stadig flere korridorpasienter og mangel på helsepersonell i Frankrike.

Visepresidenten i foreningen for brannmenn i Frankrike, Patrick Hertgen, sier til Le Monde at tragedien skyldes både svikt av de ansatte og svikt i de offentlige tjenestene som ikke samarbeider godt nok.

Statsadvokaten i Strasbourg, Noëlle Heymann, sier hun skal etterforske saken. Ifølge franske BMFTV er den ansatte suspendert.

Til Le Parisien sier en ansatt at kun 10-20 av 100 samtaler til nødetaten er av akutt karakter og at mange oppringinger er av fulle mennesker eller noen som bare vil slå av en prat.

Les også: Fransk politimann døde etter gisseldrama

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden