Frankrike: Atomavtalen med Iran er ikke død

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus 24. april. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus 24. april. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frankrike vil samle alle aktører som ønsker å ta vare på atomavtalen med Iran. Avtalen er ikke død selv om USA er ute, fastslår Frankrikes utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, USA har trukket seg fra avtalen, men avtalen finnes ennå, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian i et intervju med RTL onsdag, dagen etter at president Donald Trump trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen med Iran.

– Atomavtalen er ikke død. Dette er et brudd med en internasjonal forpliktelse som Frankrike beklager på det dypeste, sier utenriksministeren videre.

I intervjuet opplyser han også at Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker å samle alle aktører som er interessert i å beholde avtalen.

Utenriksministrene i Frankrike, Storbritannia og Tyskland skal møte representanter fra Iran førstkommende mandag, mens Macron selv skal ta en telefon til Irans president Hassan Rouhani senere onsdag.

– Vi skal se på hele situasjonen slik den er nå, sier Le Drian.

Reaksjon: Iranske folkevalgte satte fyr på amerikansk flagg

I intervjuet rettet han også kraftig kritikk mot USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen.

– Beslutningen undergraver en allerede sensitiv og ustabil situasjon i Midtøsten, og fører til reell risiko for konfrontasjoner i regionen. Jeg håper ikke dette blir et tilbakeslag for freden, sier Le Drian.

Også finansminister Bruno Le Maire uttalte seg kritisk om USAs beslutning til fransk radio onsdag.

– USAs beslutning om å trekke seg er en tabbe, og USA bør ikke se på seg selv som verdens økonomiske politi, sier han.

Aktuelt:

Norge beklager at USA trekker seg fra Iran-avtalen

Tidligere CIA-sjef advarer: – Ikke jobb for Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden