Pompeo i Nord-Korea for siste forberedelser til toppmøte

Daværende CIA-direktør Mike Pompeo (t.v.) under et møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Pyongyang tidligere i år. Onsdag er Pompeo på sin første tur til Nord-Korea som USAs utenriksminister. Foto: AP / NTB scanpix.
Daværende CIA-direktør Mike Pompeo (t.v.) under et møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Pyongyang tidligere i år. Onsdag er Pompeo på sin første tur til Nord-Korea som USAs utenriksminister. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere utfordringer gjenstår foran det planlagte toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Onsdag er USAs utenriksminister Mike Pompeo i Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pompeos fly landet i Pyongyang onsdag morgen lokal tid, og besøket startet med et møte med Kim Yong-chol, nestleder i sentralkomiteen for det nordkoreanske regjeringspartiet.

Den høytstående nordkoreanske politikeren fikk i etterkant skryt av Pompeo for sin rolle i arbeidet med å legge til rette for toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– I flere tiår har vi vært fiender. Nå har vi håp om å kunne jobbe sammen for å løse denne konflikten, selv om mange utfordringer gjenstår på veien, sa Pompeo.

Kort varsel

At den amerikanske utenriksministeren skulle til Nord-Korea onsdag var ikke kjent på forhånd. Besøket ble først kjent da Trump sent tirsdag kunngjorde at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran.

Da sa den amerikanske presidenten at han hadde store forventninger til det kommende toppmøtet med Kim, samtidig som han la til at det ville være fantastisk om de tre amerikanerne som sitter fengslet i Nord-Korea, blir løslatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen timer senere meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at landets myndigheter har fått indikasjoner på at de tre amerikanerne vil bli løslatt.

Selv har Pompeo avvist at fangene er på dagsordenen. Isteden har han sagt at møtet med Nord-Koreas leder i all hovedsak vil dreie seg om det kommende toppmøtet mellom Kim og Trump.

Aktuelt: Ottos mamma vil ydmyke Nord-Korea

Krever handling

Parallelt med Pompeos besøk til Pyongyang, møtte Kinas statsminister lederne for Japan og Sør-Korea i Tokyo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter møtet kom det en felles uttalelse fra de tre landene, der det het at de var enige om å samarbeide om frihandel og for å få slutt på Nord-Koreas atomvåpenprogram.

– Det er muligheter nå for å gjøre den koreanske halvøy fullstendig atomvåpenfri, og bringe fred og stabilitet til hele Nordøst-Asia. For å få til dette trenger vi konkrete handlinger fra Nord-Korea, uttalte Japans statsminister Shinzo Abe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Pompeo har gjentatte ganger understrekt at sanksjonspresset mot Nord-Korea vil bli videreført inntil USA ser konkrete tegn på at landet ruster ned atomvåpenprogrammet sitt. Trump har også sagt at han er klar til å forlate forhandlingsbordet hvis han ikke oppnår det han ønsker.

Aktuelt: Forsker: – Setter USA på kurs mot krig i Midtøsten

Provosert

Nord-Korea har på sin side gitt flere positive signaler den siste tiden, og skal blant annet etter toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in ha lovet å stenge testanlegget sitt for atomvåpen.

Søndag hadde imidlertid pipa en annen lyd, etter at Trump og flere i hans regjering har antydet at det er det politiske og økonomiske presset som har fått Nord-Korea til forhandlingsbordet.

– USA provoserer Nord-Korea med vilje på et tidspunkt der situasjonen på Koreahalvøya er i ferd med å gå mot fred og forsoning, sa en talsperson for det nordkoreanske utenriksdepartementet til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran-beslutning påvirker

En annen ting som kan provosere Nord-Korea er Trumps beslutning om å trekke USA fra atomavtalen med Iran, mener flere eksperter.

– Hvorfor skal Kim tro på at Trump vil overholde forpliktelser med Nord-Korea når han på vilkårlig vis river i stykker en avtale den andre parten retter seg etter? påpeker Antony Blinken, som var viseutenriksminister da Barack Obama var president.