Iranske folkevalgte satte fyr på amerikansk papirflagg

Iranere går forbi et av veggmaleriene på USAs tidligere ambassade i Teheran tirsdag. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix
Iranere går forbi et av veggmaleriene på USAs tidligere ambassade i Teheran tirsdag. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ultrakonservative iranske folkevalgte ropte «Død over Amerika» og satte fyr på et amerikansk papirflagg i nasjonalforsamlingen i Teheran onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenssamfunnet har reagert med stor uro på president Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av den internasjonale atomavtalen med Iran.

Den improviserte demonstrasjonen i parlamentet gjenspeiler raseri og skuffelse blant brede lag av den iranske befolkningen. President Hassan Rouhani har sagt at han nå vil forhandle med europeiske land om atomavtalens fremtid i stedet for å trekke Iran ut av avtalen.

Han har støtte fra flere reformvennlige og moderate iranske politikere, samt presidenten i nasjonalforsamlingen, men mange er skeptisk.

Såkalte hardlinere, som er sterkt kritisk til dialog med Vesten, satte i parlamentet også fyr på et papir som skulle forestille atomavtalen, før de trampet på asken.

Brenning av amerikanske flagg er vanlig i Iran, og kraftig USA-kritikk har preget nasjonal politikk i årevis. Men dette skal være første gang at noe brennes inne i selve nasjonalforsamlingen, ifølge politiske observatører.

Avtalen fra 2015 mellom Iran, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland la bånd på Irans atomprogram i bytte mot sanksjonslette.

USAs allierte i Europa hadde på forhånd advart Trump kraftig mot å bryte avtalen. Tyskland, Frankrike og Storbritannia sa i en felles uttalelse tirsdag at de vil forbli parter i avtalen med Iran.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har gjentatte ganger slått fast at Iran innfrir sine forpliktelser i avtalen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden