Madsen anker straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet

Video: Dette er ubåt-saken.

Peter Madsen anker kun straffeutmålingen i saken hvor han ble dømt for drap og mishandling av den svenske journalisten Kim Wall. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selve skyldspørsmålet blir ikke anket, opplyser statsadvokaten i København på Twitter mandag. Ankesaken er foreløpig ikke berammet.

Under rettssaken for noen uker siden ble Madsen funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter om drap, seksuell mishandling og likskjending. Dommen på livsvarig fengsel var enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Madsen anket på stedet, men nå er det altså klart at han formelt ikke vil bestride skyldspørsmålet.

Påtalemyndigheten bekrefter på sin side mandag til danske TV 2 at de er tilfredse med dommen fra tingretten i København, og at de vil gå for en fastholdelse av livstidsdommen i ankesaken.

Lovens strengeste straff

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter tolv år. Langt de fleste livstidsdømte tilbringer lenger tid bak murene.

Skulle dommen bli endret i ankesaken, kan Madsen enten få en forvaringsdom eller en tidsbegrenset straff, skriver avisa Berlingske.

Kim Wall besøkte Madsen i hans egenbygde ubåt i august i fjor. Hun jobbet da med en reportasje om den danske oppfinneren og ubåtkapteinen.

Byretten i København fant det bevist at Madsen bandt, torturerte, drepte og parterte den svenske frilansjournalisten. På forhånd skal han ha flyttet en rekke gjenstander over i ubåten som han brukte i forbindelse med ugjerningen.

Kroppsdeler funnet

Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Dagen etter ble ubåten funnet i Køge Bugt sør for København, men den sank en halvtime senere. Madsen ble berget og hevdet at han hadde satt Wall i land flere timer tidligere.

Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble Walls torso funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

I sin prosedyre beskrev aktor turen slik:

– To mennesker drar ut. Én kommer tilbake. Hun endte opp med å bli torturert, drept og partert. Med tiden dukket hun opp. Skåret i stykker. En sak så forferdelig og motbydelig at man som aktor blir tom for ord.

Under rettssaken erkjente Madsen kun likskjending. Han hevdet at Wall døde som følge av kullosforgiftning om bord i ubåten Nautilus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden