Vulkanutbrudd har ødelagt over 30 hjem på Hawaii

Se video: Lava fra vulkanen Kilauea sprer seg utover boligområde på Hawaii.

Over 30 hjem har blitt ødelagt som følge av utbrudd fra Kilauea-vulkanen på Hawaii, opplyser amerikanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lava fra Kilauea-vulkanen har gjort stor skade i flere boligområder, og over 30 hjem har blitt ødelagt. Det slår myndighetene fast etter å ha gjort undersøkelser fra luften.

– Tallet kan endre seg. Dette er hjerteskjærende, sier talsperson Janet Snyder.

Hun opplyser at lavaen fra Kilauea-vulkanen sprutet over 60 meter opp i luften søndag. Så langt har lavaen spredd seg utover 36.000 kvadratmeter, og myndighetene vil ikke anslå når spredningen kan ta slutt.

Vulkanutbruddet startet mandag 30. april da et lavafylt krater brøt sammen og torsdag dukket de første sprekkdannelsene opp.

1.700 evakuert

Myndighetene advarer fremdeles befolkningen om at potensielt dødelig konsentrasjon av svoveldioksidgass kan utgjøre en fare i området.

Hele boligområdet Leilani Estates, der mer enn 1.700 mennesker bor, er evakuert. Beboerne fikk søndag tillatelse til å hente «medisiner, kjæledyr og andre nødvendigheter». Ingen barn får oppholde seg i de rammede områdene.

– Utmattende

Amber Makuakane, en 37 år gammel lærer og tobarnsmor, forteller at hennes hus er blant de 26 som er totalt ødelagt. Hun er oppvokst i området og har bodd i huset i ni år.

– Vulkanen og lavaen har alltid vært en del av livet mitt. Det er utmattende, men jeg har akseptert at det er sånn, sier Makuakane.

– Sønnen min spør stadig «mamma, når kan vi flytte hjem?» forteller 37-åringen.

Hawaii er en vulkansk øygruppe som består av mange eldre vulkaner og tre unge og aktive vulkaner. Disse omfatter jordas største vulkan, Mauna Loa, og den undersjøiske vulkanen, Loihi, i tillegg til Kilauea, som er en av verdens mest aktive vulkaner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden